Τρισδιάστατος φορητός εκτυπωτής δέρματος βοηθά στην επούλωση τραυμάτων

Ο πρώτος φορητός τρισδιάστατος βιοεκτυπωτής -ο οποίος εκτυπώνει και εναποθέτει διαδοχικά στρώματα δέρματος, ώστε να καλύψει επί τόπου ακόμη και τις βαθιές πληγές στο τραύμα ενός ασθενούς- δημιουργήθηκε από ερευνητές στον Καναδά.

Με τη βοήθεια της συγκεκριμένης τεχνολογίας, μέσα σε δύο λεπτά το πολύ, ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να παράγει ιστό δέρματος και να τον τοποθετεί πάνω στα τραύματα. Στους ασθενείς με βαθιά τραύματα και τα τρία στρώματα του δέρματος (επιδερμίδα, δερμίδα, υποδερμίδα) μπορεί να έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες. Σήμερα, η προτιμώμενη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση δέρματος από υγιή δωρητή, που όμως αφήνει συχνά ακάλυπτο ένα μέρος του τραύματος. Να σημειωθεί ότι οι σημερινοί τρισδιάστατοι βιοεκτυπωτές είναι ογκώδεις, ακριβοί και αργοί, καθώς και ασύμβατοι με τις απαιτούμενες κλινικές εφαρμογές.

Με μέγεθος ενός μικρού κουτιού παπουτσιών και βάρος λιγότερο από ένα κιλό, ο νέος φορητός τρισδιάστατος εκτυπωτής δέρματος προσφέρει λύσεις στα σχετικά προβλήματα που προκύπτουν από την έως τώρα χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Η εν λόγω καινοτομία, ο νέος φορητός τρισδιάστατος εκτυπωτής δέρματος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο μελετών από ερευνητές των Σχολών Ιατρικής και Εφαρμοσμένης Επιστήμης & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ‘Αξελ Γκούντερ.

Το βιο-μελάνι του εξελιγμένου εκτυπωτή αποτελείται από πρωτεϊνικά βιοϋλικά (μεταξύ άλλων κολλαγόνο και φιμπρίνη) που βοηθούν στην αποκατάσταση της ακεραιότητας του δέρματος. Η νέα τεχνολογία είναι εύκολη στη χρήση και αναμένεται να δοκιμαστεί σε ανθρώπους προτού χρησιμοποιηθεί επισήμως από τους γιατρούς.

Η ερευνητές δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό “Lab on a Chip”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφίας: University of Toronto

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος