Πρώτη φορά εκτίθονται τα οστά της προγόνου Λούσι στην Ευρώπη

Τα οστά της Λούσι, της προγόνου των ανθρώπων ηλικίας 3,18 εκατομμυρίων ετών, τα οποία σπάνια εγκαταλείπουν την Αιθιοπία, θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Ευρώπη τη Δευτέρα (25/8), στο Εθνικό Μουσείο της Τσεχίας στην Πράγα.

Τα αρχαία απομεινάρια του είδους Australopithecus afarensis ανακαλύφθηκαν στην Αιθιοπία το 1974. Η ανακάλυψη ήταν η πιο πλήρης που είχε γίνει μέχρι τότε και έφερε επανάσταση στην κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης.

Τα απολιθώματα της Λούσι θα εκτεθούν μαζί με αυτά της Σελάμ, ενός απολιθώματος βρέφους Αυστραλοπίθηκου που έζησε περίπου 100.000 χρόνια πριν από τη Λούσι. Βρέθηκε στο ίδιο σημείο, 25 χρόνια αργότερα και δεν έχει εκτεθεί ποτέ εκτός Αιθιπίας.

«Η Σελάμ είναι ένα μοναδικό απολίθωμα για την ηλικία του… Πρόκειται για ένα βρέφος που πέθανε σε ηλικία δύο ετών και επτά μηνών», ανέφερε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αιθιοπίας, Αμπεμπάου Αϊαλέου Γκέλα (Abebaw Ayalew Gella).

Η έκθεση «προβάλλει την Αιθιοπία ως τη γη της ανθρώπινης προέλευσης» ανέφερε ακόμη.

Ο Ντόναλντ Τζοχάνσον (Donald Johanson), που ανακάλυψε τη Λούσι, και ο Ζερεσενάι Αλεμσεγκέντ (Zeresenay Alemseged), που ανακάλυψε τη Σελάμ, θα παραστούν στα εγκαίνια στην Πράγα.

Τα απολιθώματα, τα οποία παραχωρήθηκαν από το Εθνικό Μουσείο της Αιθιοπίας, κατατάσσονται «μεταξύ των πιο πολύτιμων και αρχαιότερων παλαιοανθρωπολογικών εκθεμάτων στον κόσμο», ανέφερε ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου, Μίχαλ Λούκες.

Τα 52 θραύσματα θα εκτεθούν για 60 ημέρες, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ανθρώπινη Προέλευση και Απολιθώματα».

«Η Λούσι… επανάσταση στην πορεία της μελέτης των ανθρωπίνων προγόνων, πρώτον λόγω της πληρότητάς της και δεύτερον λόγω της ηλικίας της», είπε ο Αϊαλέου Γκέλα (Ayalew Gella).

«Η Σελάμ είναι ένα μοναδικό απολίθωμα για την ηλικία του… Πρόκειται για ένα βρέφος που πέθανε σε ηλικία δύο ετών και επτά μηνών», πρόσθεσε.

Εμπνευσμένη από τους Beatles

Στη σημερινή της μορφή, η Λούσι αποτελείται από απολιθωμένα οδοντικά κατάλοιπα, θραύσματα κρανίου, μέρη της λεκάνης και του μηριαίου οστού.

Ο απολιθωμένος σκελετός της Λούσι, που είχε ύψος 1,1 μέτρο και βάρος 29 κιλά. Εγκατέλειψε τελευταία φορά την Αιθιοπία μεταξύ 2007 και 2013, όταν περιόδευσε σε μουσεία των ΗΠΑ.

Η ανθρωποειδής πήρε το όνομά της από το τραγούδι των Beatles «Lucy in the Sky with Diamonds», το οποίο άκουγε η ομάδα που την ανακάλυψε μετά την ανασκαφή.

Η Λούσι περπατούσε στα δύο πόδια και πιστεύεται ότι πέθανε σε ηλικία μεταξύ 11 και 13 ετών, ηλικία που θεωρείται ενήλικη για το είδος της.

Για πολλά χρόνια θεωρούνταν ο αρχαιότερος ανθρώπινος πρόγονος που είχε βρεθεί. Μέχρι που το 1994 η Λούσι «εκθρονίστηκε» από την Άρντι, ένα θηλυκό Ardipithecus ramidus που έζησε πριν από 4,5 εκατομμύρια χρόνια και βρέθηκε επίσης στην Αιθιοπία.

Το 2001, ο Τουμάι, ένα κρανίο ηλικίας έξι ή επτά εκατομμυρίων ετών, βρέθηκε στο Τσαντ, υποδεικνύοντας ότι η ανθρώπινη οικογένεια μπορεί να έχει πολύ πιο αρχαία καταγωγή απ’ ό,τι πιστευόταν.

Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι η Λούσι είχε ισχυρά άνω άκρα, κάτι που υποδηλώνει ότι σκαρφάλωνε τακτικά σε δέντρα και πιθανώς κοιμόταν στα κλαδιά τους τη νύχτα.

Η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε σχετικά αδύναμα κάτω άκρα. Δεν ήταν αποτελεσματικά για το περπάτημα και δεν χρησιμοποιούνταν για σκαρφάλωμα.

Μια ανάλυση ενός κατάγματος σε ένα από τα οστά της Λούσι υποδηλώνει ότι πιθανόν πέθανε πέφτοντας από ένα ψηλό δέντρο.

Πηγή: AFP | Μετάφραση – Επιμέλεια: Γεωργία Κανταρτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος