ΠΟΥ: 7 εκατ. θάνατοι και πολλά εκατομμύρια χρόνια ζωής χαμένα από την ατμοσφαιρική μόλυνση

Σαφείς αποδείξεις για τη ζημιά που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην ανθρώπινη υγεία, σε ακόμη χαμηλότερες συγκεντρώσεις από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί παρέχουν οι νέες παγκόσμιες οδηγίες για την ποιότητα του αέρα που έδωσε πριν από λίγο στην δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν νέα επίπεδα και όρια της ποιότητας του αέρα για την προστασία της υγείας των πληθυσμών, μειώνοντας τα επίπεδα βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί απειλή για την υγεία σε όλες τις χώρες, αλλά πλήττει περισσότερο τους ανθρώπους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος, σημειώνοντας ότι «οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα είναι ένα τεκμηριωμένο και πρακτικό εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας από την οποία εξαρτάται όλη μας η ζωή».

Η απαραίτητη αναπροσαρμογή

Όπως τόνισε ο ίδιος, από την τελευταία παγκόσμια ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2005, υπήρξε σημαντική αύξηση των στοιχείων που δείχνουν πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει διάφορες πτυχές της υγείας. Για το λόγο αυτό, ο ΠΟΥ αναπροσάρμοσε σχεδόν όλα τους δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης προς τα κάτω, προειδοποιώντας ότι η υπέρβαση των νέων επιπέδων μέτρησης των ρύπων για την ποιότητα του αέρα συνδέεται με σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, ενώ η τήρησή τους θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές.

Συγκλονιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 7 εκ. πρόωρους θανάτους και έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων περισσότερων υγιών ετών ζωής.

Στα παιδιά, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί μειωμένη ανάπτυξη και λειτουργία των πνευμόνων, αναπνευστικές λοιμώξεις και επιδεινούμενο άσθμα, ενώ στους ενήλικες, η ισχαιμική καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες πρόωρου θανάτου που οφείλονται στην εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ αναδεικνύονται επίσης στοιχεία για άλλες επιδράσεις της ρύπανσης στον οργανισμό όπως ο διαβήτης και οι νευροεκφυλιστικές καταστάσεις.

Αυτό θέτει την επικινδυνότητα των ασθενειών που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση στο ίδιο επίπεδο με άλλους σημαντικούς παγκόσμιους κινδύνους για την υγεία, όπως η ανθυγιεινή διατροφή και το κάπνισμα.

Τα νέα όρια ρύπανσης και τα επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ καθορίζουν τα νέα όρια ποιότητας του αέρα για 6 ρύπους, όπως τα αιωρούμενα σωματίδια (PM), το όζον (O₃), το διοξείδιο του αζώτου (NO₂), το διοξείδιο του θείου (SO₂) και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO).

Συγκεκριμένα οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με σωματίδια διαμέτρου ίσου ή μικρότερου από 10 και 2,5, τα οποία το 2013 χαρακτηρίστηκαν καρκινογόνα και έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη δημόσια υγεία. Και τα δύο αυτά σωματίδια είναι ικανά να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες αλλά κυρίως τα αιωρούμενα σωματίδια τύπου PM 2,5 μπορούν ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, καταλήγοντας κυρίως σε καρδιαγγειακές και αναπνευστικές επιδράσεις, και επηρεάζοντας επίσης άλλα όργανα.

Τα αιωρούμενα σωματίδια παράγονται κυρίως από την καύση καυσίμων κυρίως στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας, των νοικοκυριών, της βιομηχανίας και της γεωργίας. Ο Π.Ο.Υ εκτιμά, ότι σχεδόν το 80% των θανάτων που σχετίζονται με τα αιωρούμενα σωματίδια PM 2,5 θα μπορούσε να είχαν αποφευχθεί εάν τα τρέχοντα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μειώνονταν στα επίπεδα που προτείνονται στις ενημερωμένες συστάσεις. Ταυτόχρονα, η επίτευξη των ενδιάμεσων στόχων θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της βαρύτητας των ασθενειών, από τα οποία το μεγαλύτερο όφελος θα παρατηρούνταν σε χώρες με υψηλές συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων PM 2,5 και μεγάλους πληθυσμούς. Επιπλέον το 2019, περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε περιοχές όπου οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν τις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα του ΠΟΥ του 2005 για μακροπρόθεσμη έκθεση σε σωματίδια τύπου PM 2,5.

Η ρύπανση χτυπά τους ανθρώπους στις φτωχές χώρες

«Ετησίως, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι εκατομμύρια θάνατοι προκαλούνται από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυρίως από μη μεταδοτικές ασθένειες. Ο καθαρός αέρας πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και απαραίτητη προϋπόθεση για υγιείς και παραγωγικές κοινωνίες. Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν πρόωρα, επηρεάζοντας συχνά τους πιο ευάλωτους και περιθωριοποιημένους πληθυσμούς », υπογράμμισε ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Δρ. Κλούγκε.

Ο δρόμος για την επίτευξη προτεινόμενων επιπέδων

Ο στόχος της κατευθυντήριας γραμμής είναι όλες οι χώρες να επιτύχουν τα συνιστώμενα επίπεδα ποιότητας του αέρα. Συνειδητοποιώντας ότι αυτό θα είναι ένα δύσκολο έργο για πολλές χώρες και περιοχές που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο ΠΟΥ έχει προτείνει προσωρινούς στόχους για τη διευκόλυνση της σταδιακής βελτίωσης της ποιότητας του αέρα και, συνεπώς, σταδιακά, αλλά ουσιαστικά οφέλη για τον πληθυσμό.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος