Πότε σταματούν τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη;

Τι λένε οι ψυχολόγοι.

Αμερικανοί ψυχολόγοι αποκάλυψαν σε ποια ηλικία τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη και έδωσαν συμβουλές στους γονείς σχετικά με το πώς και πότε να τους αποκαλύψουν την αλήθεια.

Η Δρ. Κάντις Μιλς, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ηγήθηκε μιας μελέτης στην οποία συμμετείχαν 48 παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 15 ετών. Τα παιδιά έπρεπε να πουν πώς ανακάλυψαν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι πραγματικός και πώς ένιωσαν όταν το έμαθαν. Οι γονείς που συμμετείχαν στη μελέτη είπαν στους ερευνητές πώς αποκάλυψαν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη στα παιδιά τους. Στο δεύτερο μέρος της μελέτης συμμετείχαν 383 ενήλικες οι οποίοι επίσης έπρεπε να πουν πότε ανακάλυψαν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη στα 8 τους.

«Αν οι γονείς δεν θέλουν το παιδί τους να βιώσει αρνητικά συναισθήματα όταν ανακαλύψει την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη, ίσως είναι χρήσιμο να γνωρίζουν ότι η μέση ηλικία που ένα παιδί σταματά να πιστεύει στην ύπαρξή του είναι τα 7-8 έτη», δήλωσαν οι ψυχολόγοι.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα παιδιά που ανακαλύπτουν την αλήθεια σε μεγαλύτερη ηλικία τείνουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν μόνο αρνητικά συναισθήματα», ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι το έμαθαν από κάποιον άλλον, ενώ ορισμένοι ανέφεραν ότι το κατάλαβαν μόνοι τους. Οι γονείς μπορεί να αναρωτιούνται ποια μέθοδος είναι η καλύτερη: να το αποκαλύψουν εκείνοι στα παιδιά τους ή να τα αφήσουν να το ανακαλύψουν μόνα τους; Η μελέτη υποδηλώνει ότι η εύρεση μιας μέσης οδού μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η αναστάτωση.

Περίπου το 1/3 των παιδιών και οι μισοί ενήλικες ανέφεραν ότι ένιωσαν κάποια αρνητικά συναισθήματα όταν ανακάλυψαν την αλήθεια, ειδικά όταν οι γονείς τους είχαν επιμείνει ότι ο Άγιος Βασίλης είναι πραγματικός. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι είναι καλό οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά να ανακαλύπτουν μόνα τους την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη γιατί αυτό θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν το μυαλό τους, καθώς μαθαίνουν να κάνουν ερωτήσεις και να συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία.

Πάντως, το καλό νέο είναι ότι η πλειοψηφία των παιδιών που ανακαλύπτουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη δεν επηρεάζονται μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

ΠΗΓΗ: Sky News

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος