Πόσο επικίνδυνες είναι οι πούλιες και οι παγιέτες για το περιβάλλον;

Array

Τα λαμπερά ρούχα έχουν γίνει συνώνυμα με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο τα ρούχα με πούλιες και παγιέτες αποτελούν περιβαλλοντικό κίνδυνο, λένε οι ειδικοί, για περισσότερους από έναν λόγους.

  1. Οι πούλιες πέφτουν

«Δεν ξέρω αν έχετε φορέσει ποτέ κάτι με πούλιες, αλλά εγώ έχω φορέσει, και αυτά τα πράγματα πέφτουν συνεχώς, ειδικά αν τα ρούχα είναι από κατάστημα γρήγορης μόδας (fast fashion) ή εκπτωτικό», δήλωσε στο BBC η Τζέιν Πάττον, υπεύθυνη εκστρατειών για τα πλαστικά και τα πετροχημικά στο Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου.

«Πέφτουν όταν αγκαλιάζεις κάποιον, ή μπαίνεις και βγαίνεις από το αυτοκίνητο, ή ακόμα και όταν απλά περπατάς ή χορεύεις. Πέφτουν επίσης στο πλύσιμο», πρόσθεσε.

Το πρόβλημα είναι το ίδιο όπως και με το γκλίτερ. Και τα δύο είναι κατασκευασμένα από πλαστικό με μεταλλική αντανακλαστική επίστρωση. Μόλις καταλήξουν στην αποχέτευση, θα παραμείνουν στο περιβάλλον για αιώνες, πιθανώς κατακερματιζόμενα σε μικρότερα κομμάτια με την πάροδο του χρόνου.

«Επειδή οι πούλιες είναι συνθετικές και φτιαγμένες από ένα υλικό που σχεδόν σίγουρα περιέχει τοξικές χημικές ουσίες, όπου κι αν καταλήξουν – στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος – είναι δυνητικά επικίνδυνες», τόνισε η Πάττον.

«Τα μικροπλαστικά είναι ένα διάχυτο, μνημειώδες πρόβλημα. Επειδή είναι τόσο μικρά και μετακινούνται τόσο εύκολα, είναι αδύνατο να καθαριστούν ή να περιοριστούν», σημείωσε.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν φέτος ότι μικροπλαστικά είχαν βρεθεί ακόμη και στο φρέσκο χιόνι της Ανταρκτικής. Βιοδιασπώμενες πούλιες έχουν εφευρεθεί, αλλά δεν παράγονται ακόμη μαζικά.

  1. Ρούχα για πάρτι – η απόλυτη μόδα σπατάλης

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam σε 2.000 Βρετανίδες ηλικίας 18 έως 55 ετών, το 40% δήλωσε ότι θα αγόραζε ένα ρούχο με παγιέτες για την εορταστική περίοδο. Μόνο το ένα τέταρτο ήταν σίγουρο ότι θα το ξαναφόραγε και κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα φορούσαν το ρούχο πέντε φορές πριν το πετάξουν στα σκουπίδια.

Το 5% δήλωσε ότι θα πέταγε τα ρούχα αυτά στον κάδο απορριμμάτων μετά τις γιορτές. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Oxfam, 1,7 εκατομμύρια κομμάτια από τα γιορτινά ρούχα που αγοράστηκαν για τις γιορτές, θα κατέληγαν σε χωματερές.

Από τη στιγμή που θα βρεθούν σε χώρους υγειονομικής ταφής, οι πλαστικές πούλιες θα παραμείνουν εκεί επ’ αόριστον – αλλά μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα υγρά απόβλητα που διαρρέουν από τους χώρους υγειονομικής ταφής επίσης περιέχουν μικροπλαστικά.

Μια ομάδα ερευνητών δήλωσε ότι η μελέτη τους παρέχει αποδείξεις ότι «η υγειονομική ταφή δεν είναι ο τελικός αποδέκτης των πλαστικών, αλλά μια πιθανή πηγή μικροπλαστικών».

  1. Τα απούλητα ρούχα μπορεί να πεταχτούν

Η Βαϊόλα Βόλγκεμουθ, υπεύθυνη για την κυκλική οικονομία και τις τοξικές ουσίες της Greenpeace Γερμανίας, δήλωσε ότι το 40% των ειδών που παράγονται από τη βιομηχανία ένδυσης δεν πωλούνται ποτέ. Αυτά μπορεί στη συνέχεια να μεταφερθούν σε άλλες χώρες και να πεταχτούν, είπε.

Τα ρούχα με πούλιες είναι, αναπόφευκτα, μεταξύ αυτών των αποστολών. Η Βόλγκεμουθ ανέφερε ότι τα έχει δει σε αγορές μεταχειρισμένων ειδών και σε χώρους υγειονομικής ταφής στην Κένυα και την Τανζανία.

«Δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για τις εξαγωγές αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Τέτοιες εξαγωγές μεταμφιέζονται ως μεταχειρισμένα υφάσματα και απορρίπτονται σε φτωχές χώρες, όπου καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε υδάτινες οδούς και μολύνουν το περιβάλλον», σημείωσε.

«Δεν έχουν απαγορευτεί ως προβληματικές ουσίες όπως άλλα είδη αποβλήτων, όπως τα ηλεκτρονικά ή τα πλαστικά απόβλητα, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βασιλείας».

  1. Η κατασκευή τους δημιουργεί απόβλητα

Οι πούλιες βγαίνουν από πλαστικά φύλλα και ό,τι απομένει πρέπει να πεταχτεί.

«Πριν από μερικά χρόνια, ορισμένες εταιρείες προσπάθησαν να κάψουν τα απόβλητα στους αποτεφρωτήρες τους», είπε στο BBC ο Τζεγκνές Τζαγκάνι, ιδιοκτήτης εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας στο ινδικό κρατίδιο Gujarat.

«Αυτό παρήγαγε τοξικό καπνό. Η επιτροπή ελέγχου της ρύπανσης του κρατιδίου το έμαθε και ανάγκασε τις εταιρείες να σταματήσουν να το κάνουν αυτό. Ο χειρισμός τέτοιων αποβλήτων είναι πράγματι μια πρόκληση», πρόσθεσε.

  1. Οι πούλιες συνδέονται με συνθετικές ίνες

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πούλιες, αλλά και τα συνθετικά υλικά στα οποία είναι συνήθως ραμμένες.

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, περίπου το 60% των υλικών που κατασκευάζονται για ρούχα είναι πλαστικά, όπως ο πολυεστέρας ή το ακρυλικό, και κάθε φορά που τα ρούχα πλένονται, αποβάλλουν μικροσκοπικές πλαστικές μικροΐνες. Αυτές οι ίνες βρίσκουν το δρόμο προς τις υδάτινες οδούς και από εκεί στην τροφική αλυσίδα.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, τα συνθετικά υφάσματα ευθύνονται για το 35% των μικροϊνών που απελευθερώνονται στους ωκεανούς.

Ο Τζορτζ Χάρντινγκ του Ιδρύματος Changing Markets Foundation, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση προβλημάτων βιωσιμότητας αξιοποιώντας τη δύναμη της αγοράς, είπε ότι η χρήση των πλαστικών αυτών διακοσμητικών στοιχείων που προέρχονται από πετρέλαιο ή φυσικό αέριο από τη βιομηχανία μόδας, καταδεικνύει και μια «βαθιά ριζωμένη εξάρτηση από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων για πρώτες ύλες».

Πρόσθεσε επίσης ότι η παραγωγή ενδυμάτων προβλέπεται να διπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2015, οπότε «το πρόβλημα είναι πιθανό να επιδεινωθεί χωρίς σημαντικές παρεμβάσεις».

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος