Πώς θα επηρεάσει ο «Νέαρχος» την Ελλάδα (audio)

Τι συνιστά τον μεσογειακό κύκλωνα και πώς ο «Νέαρχος» θα επηρεάσει την χώρα μας εξήγησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο, φυσικός μετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, Σταύρος Ντάφης.

Ο μεσογειακός κυκλώνας είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό που αρχικά ξεκινά να σχηματίζεται με ένα χαμηλό και θερμό μέτωπο, που σε κάποια φάση της ζωής του έχει τροπικά χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει, εξηγεί ο κ. Ντάφης, ότι χάνει τα μέτωπά του, υπάρχει ένας θερμός πυρήνας ο οποίος σχηματίζει ένα μάτι και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι και οι ραγδαίες βροχοπτώσεις εντοπίζονται πολύ κοντά στο κέντρο του, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα βαρομετρικά συστήματα τα οποία έχουν τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα πάνω στις μετωπικές επιφάνειες.

Αυτό σημαίνει ότι οι πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις εντοπίζονται πολύ τοπικά, κοντά στο κέντρο του κυκλώνα και μπορεί στα 200 χλμ. από το κέντρο του να έχουμε ηλιοφάνεια. Η διάμετρος του ματιού του κυκλώνα μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 40-80 χλμ. και είναι μικρότερη από του τυφώνα που οι διαστάσεις του ξεπερνούν και τα 100 χλμ., ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται γνωστό αυτό στην επιστημονική κοινότητα.

«Οι μεσογειακοί κυκλώνες πάντα συνέβαιναν, αλλά όχι κάθε χρόνο. Οι κλιματικές συνθήκες που τούς προκαλούν είναι ιδιαίτερες, υπάρχει η υψηλή θερμοκρασία της θάλασσας, πολύ μεγάλη ποσότητα υδρατμών και δεν πρέπει οι άνεμοι να είναι πολύ ισχυροί στην περιοχή για να γίνει η μετατροπή σε τροπικό κυκλώνα. Συμβαίνουν κυρίως το φθινόπωρο και σπανιότερα τον χειμώνα. Πολλές ανεξάρτητες μελέτες ωστόσο, δείχνουν ότι σε ένα πιο θερμό κλίμα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μπορεί οι κυκλώνες αυτοί να έχουν πιο ισχυρή ένταση. Όπως ο Ιανός, που έφτασε στην κατηγορία 2 στην κλίμακα των τυφώνων.

«Επειδή είναι ένα από τα πιο απρόβλεπτα φαινόμενα στην μετεωρολογία, υπάρχουν πολλά σενάρια ακόμα και για τον «Νέαρχο», τα περισσότερα από τα οποία δείχνουν να επηρεάζουν κυρίως την Μάλτα και την Σικελία και να κινείται νοτιοανατολικά προς την Λιβύη. Όμως η Κρήτη θα δεχθεί κάποιες βροχοπτώσεις. Υπάρχει και ένα σενάριο που δείχνει να περνάει ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη, όμως και αυτά δείχνουν μια γρήγορη εξασθένηση. Αυτή την στιγμή η Κατάνια και η Καλάμπρια έχουν 80 χλσ. βροχής μόλις μέσα σε 6 ώρες», ανέφερε ο κ. Ντάφης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος