Πώς να φωτογραφίσετε την «μπλε υπερπανσέληνο» με smartphone

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνο του 2023.

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να απαθανατίσουν και απόψε το βράδυ τη δεύτερη «μπλε υπερπανσέληνο» του έτους. Πολλοί θα βγάλουν τα κινητά τους τηλέφωνα για να απαθανατίσουν το σπάνιο αυτό φαινόμενο. Ωστόσο, οι νυχτερινές λήψεις είναι πολύ δύσκολες και ο φακός της κάμερας του κινητού τηλεφώνου δεν βοηθά.

Η κορύφωση αναμένεται στις 04:35 τα ξημερώματα. Σήμερα 31 Αυγούστου στην Ελλάδα, η δύση του ηλίου θα λάβει χώρα περίπου στις 19:55 το απόγευμα. Σημειώνεται ότι το φεγγάρι φαίνεται πλήρες από χθες Τετάρτη (30/8), και θα είναι και την Παρασκευή (1/9), ενώ παρόμοιο φαινόμενο δεν πρόκειται να δούμε ξανά μέχρι τις 31 Μαΐου του 2026.

Το περιοδικό Forbes συνέταξε μια λίστα με μερικές χρήσιμες συμβουλές για μια πετυχημένη φωτογράφιση του σπάνιου αυτού ουράνιου φαινομένου.

Βρείτε μια καλή θέση

Επιλέξτε μια τοποθεσία που επιτρέπει την ανεμπόδιστη θέα της Σελήνης, όπως ένα μπαλκόνι, μια ταράτσα ή ένα πάρκο και προσπαθήστε να απαθανατίστε την ανατολή του φεγγαριού. Όταν ανατέλλει το φεγγάρι έχει πορτοκαλί χρώμα. Ωστόσο, αυτό διαρκεί μόνο 10-15 λεπτά και γρήγορα γίνεται κίτρινο και στη συνέχεια γκρίζο καθώς ανεβαίνει στον ουρανό και γίνεται πιο λαμπερό. Μόλις το φεγγάρι ανατείλει, θα είναι πολύ δύσκολο να το απαθανατίσετε σωστά με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου σας, καθώς θα είναι πλέον πολύ φωτεινό.

Σκεφτείτε τη σύνθεση

Μια φωτογραφία ενός μικρού, φωτεινού αντικειμένου που βρίσκεται πολύ μακριά στον ουρανό δεν έχει ενδιαφέρον. Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα πλαίσιο. Το φεγγάρι που ανατέλλει ανάμεσα σε δύο κτίρια ή που ξεπροβάλλει πάνω από ένα βουνό. Απλά βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στη θέση σας όταν το φεγγάρι είναι χαμηλά καθώς έτσι είναι πιο πιθανό να βγάλετε μια καλή φωτογραφία. Αν κάνετε ζουμ στο φεγγάρι, μειώστε την ποιότητα της εικόνας σας.

Κλείδωμα εστίασης

Αν δεν θέλετε να τραβήξετε μια καλλιτεχνική φωτογραφία χρησιμοποιήστε το κλείδωμα αυτόματης εστίασης στο τηλέφωνό σας. Αυτό θα κλειδώσει την εστίαση, ώστε να μπορείτε να επικεντρωθείτε μόνο στη σύνθεση. Και πάλι, είναι κάτι που λειτουργεί καλά όταν το φεγγάρι είναι χαμηλά στον ουρανό και θαμπό- με λίγα λόγια, όταν είναι πορτοκαλί.

Πειραματιστείτε με την ταχύτητα κλείστρου

Αν το επιτρέπει η εφαρμογή κάμερας του smartphone σας, τότε δοκιμάστε να αλλάξετε την ταχύτητα κλείστρου, η οποία θα αλλάξει τη φωτεινότητα της εικόνας. Το  ISO είναι προτιμότερο να μείνει στο 100.

Χρησιμοποιήστε την καθυστέρηση κλείστρου

Χρησιμοποιήστε τον χρονοδιακόπτη καθυστέρησης δύο δευτερολέπτων ο οποίος θα αποτρέψει τη φυσική κίνηση του κινητού σας καθώς τραβάτε τη φωτογραφία, με αποτέλεσμα να θολώσει η εικόνα. Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κλείστρο Bluetooth (γνωστό και ως selfie remote).

Ακολουθούν περαιτέρω συμβουλές οι οποίες απαιτούν κάποια προετοιμασία.

Αν και μπορείτε να τοποθετήσετε το κινητό σας τηλέφωνο σε μια επίπεδη επιφάνεια, αξίζει να αγοράσετε ένα μικρό τριπόδι και μια θήκη για smartphone. Παρόλο που τα smartphones δεν διαθέτουν τηλεφακό, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν θέλετε να εστιάσετε σε λεπτομέρειες του φεγγαριού.

Μπορείτε να αγοράσετε έναν φακό κάμερας που στερεώνεται στο κινητό με κλιπ, ή ένα ζευγάρι κιάλια (και να τα τοποθετήσετε σε τριπόδι) ή ένα μικρό τηλεσκόπιο. Στη συνέχεια, τραβήξτε μερικές φωτογραφίες μέσω του προσοφθάλμιου φακού. Αυτό λέγεται afocal photography.

Παρόλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενσωματωμένη εφαρμογή κάμερας στο τηλέφωνό σας, εφαρμογές τρίτων, όπως οι Camera+ 2, VSCO και Yamera, θα σας επιτρέψουν να πειραματιστείτε με την αλλαγή του ISO και της ταχύτητας κλείστρου.

ΠΗΓΗ: Forbes

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος