Πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε την ηλιακή έκλειψη

Η NASA θα ξεκινήσει τη ζωντανή μετάδοση του φαινομένου στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την ολική έκλειψη ηλίου σήμερα, Δευτέρα, 8 Απριλίου, η οποία θα ξεκινήσει από το Μεξικό, θα διασχίσει τις ΗΠΑ και θα ολοκληρωθεί στον Καναδά. Στις ΗΠΑ περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου η έκλειψη θα είναι ορατή για κάποια λεπτά, σύμφωνα με τη NASA.

«Οι εκλείψεις έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα. Αγγίζουν τους ανθρώπους, οι οποίοι νιώθουν ένα είδος δέους για την ομορφιά του σύμπαντός μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Μπιλ Νέλσον.

Η ολική έκλειψη του ηλίου γίνεται όταν η Σελήνη τοποθετείται ακριβώς μεταξύ της Γης και του Ηλίου, εμποδίζοντας προσωρινά το φως του Ηλίου να φτάσει ως τη Γη. Η σημερινή έκλειψη θα διαρκέσει ως 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα, περισσότερο από την προηγούμενη που σημειώθηκε το 2017 και η οποία διήρκεσε ως 2 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα. Η NASA αναφέρει ότι οι ολικές εκλείψεις ηλίου διαρκούν από 10 δευτερόλεπτα και ως επτάμισι λεπτά.

Πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε την ηλιακή έκλειψη
(JOE RAEDLE / Getty Images via AFP)

Η έκλειψη θα είναι ορατή αρχικά στις δυτικές ακτές του Μεξικού από τις 21:07 ώρα Ελλάδας. Στη συνέχεια θα είναι ορατή σε 15 αμερικανικές πολιτείες – από το Τέξας ως το Μέιν—προτού ολοκληρώσει την πορεία της στον ανατολικό Καναδά.

Η NASA θα ξεκινήσει τη ζωντανή μετάδοση του φαινομένου στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Η NASA θα μεταδίδει ζωντανά βίντεο διάρκειας τριών ωρών από διάφορες περιοχές, συνοδευόμενο από εικόνες από τηλεσκόπιο και σχόλια από ειδικούς.

Timeanddate

Η ιστοσελίδα timeanddate.com θα καλύψει την ολική έκλειψη ηλίου από την αρχή μέχρι το τέλος με ζωντανή ροή.

Ζωντανή μετάδοση από τη στρατόσφαιρα

To Πανεπιστήμιο του Μέιν θα μεταδώσει ζωντανά την έκλειψη από τη στρατόσφαιρα. Το Πανεπιστήμιο του Μέιν είναι μεταξύ 75 ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο έργο Nationwide Eclipse Ballooning Project, το οποίο συλλέγει πολύτιμα δεδομένα από επιστημονικά αερόστατα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος