Η φυσική οσμή του σώματος αποτελεί μια μοναδική «υπογραφή» για τον καθένα μας. Όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, έτσι και το άρωμα μας επηρεάζεται από παράγοντες όπως η προσωπικότητα, η υγεία, η διάθεση και οι ορμόνες. Ωστόσο, ένας παράγοντας που συχνά παραβλέπουμε είναι η διατροφή. Οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν όχι μόνο να μεταβάλουν την οσμή του σώματος, αλλά και να επηρεάσουν το πόσο ελκυστικοί γινόμαστε στους άλλους.
Πώς δημιουργείται η οσμή του σώματος
Η τροφή επιδρά στην οσμή μας μέσω δύο βασικών οδών:
- Το πεπτικό σύστημα: Καθώς το φαγητό διασπάται, τα βακτήρια στο έντερο παράγουν πτητικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστη αναπνοή.
- Ο ιδρώτας και το δέρμα: Ορισμένα χημικά συστατικά των τροφών μεταφέρονται μέσω του αίματος στους ιδρωτοποιούς αδένες. Ο ιδρώτας από μόνος του δεν μυρίζει. Η μυρωδιά δημιουργείται όταν αυτός έρχεται σε επαφή με τα βακτήρια του δέρματος.
Οι τροφές που επηρεάζουν περισσότερο την οσμή του σώματος είναι συνήθως πλούσιες σε θειούχες ενώσεις.
Λαχανικά και φρούτα: Μια ευεργετική αντίθεση

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν θειούχες ενώσεις, οι οποίες μπορούν να εντείνουν τη μυρωδιά του ιδρώτα. Το ίδιο ισχύει και για το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα οποία παράγουν ενώσεις όπως διαλλυλοδισουλφίδιο και αλλυλομεθυλοσουλφίδιο, γνωστές για τις έντονες οσμές τους.
Ωστόσο, έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση σκόρδου, παρά τη χαρακτηριστική μυρωδιά που αφήνει στην αναπνοή, μπορεί να κάνει την οσμή του σώματος πιο ευχάριστη. Σε μελέτες, γυναίκες αξιολόγησαν την οσμή ανδρών που είχαν καταναλώσει σκόρδο ως πιο «ελκυστική» και πιο «ευχάριστη». Οι επιστήμονες αποδίδουν το αποτέλεσμα αυτό στις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του.
Παράλληλα, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά οδηγεί σε πιο «φρέσκια» και «γλυκιά» οσμή σώματος. Στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι με αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή (όπως καρότα, παπάγια, ντομάτες) εμφανίζουν πιο ελκυστική όψη δέρματος, κάτι που ενισχύει τη συνολική εικόνα τους.
Κρέας, ψάρια και πρωτεΐνες

Οι ζωικές πρωτεΐνες μπορούν επίσης να επηρεάσουν την οσμή, καθώς κατά την πέψη παράγονται ενώσεις που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα. Σπανιότερα, η κατανάλωση ψαριών μπορεί να προκαλέσει μια χαρακτηριστική «μυρωδιά ψαριού» σε άτομα που πάσχουν από τριμεθυλαμινουρία, μια σπάνια μεταβολική διαταραχή.
Αλκοόλ και καφές: Η ενίσχυση της δυσοσμίας
Το αλκοόλ μεταβολίζεται στο συκώτι και παράγει πτητικές ενώσεις όπως η ακεταλδεΰδη, η οποία μπορεί να δημιουργήσει έντονη οσμή στην αναπνοή και τον ιδρώτα. Επιπλέον, το αλκοόλ αφυδατώνει, μειώνει την παραγωγή σάλιου και ενισχύει την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα.
Η καφεΐνη, από την άλλη, διεγείρει αδένες που αυξάνουν την παραγωγή ιδρώτα, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για βακτηριακή ανάπτυξη.
Νηστεία και σώμα
Ενδιαφέρον είναι ότι σε ορισμένες μελέτες, γυναίκες που νήστευαν για 48 ώρες κρίθηκαν ότι είχαν πιο ευχάριστη οσμή σώματος, αν και η αναπνοή τους ήταν πιο δυσάρεστη. Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν πως η συνολική σχέση μεταξύ διατροφής και οσμής είναι σύνθετη και δεν μπορεί να περιοριστεί σε απλούς κανόνες.

Συμπέρασμα
Δεν υπάρχει «τέλειος» διατροφικός τύπος που να εγγυάται την πιο ελκυστική οσμή. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι διατροφικές επιλογές μας μπορούν να αλλάξουν το πώς μυρίζουμε και κατά συνέπεια το πώς μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά με μέτρια πρόσληψη πρωτεϊνών και αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και καφεινης, φαίνεται να ευνοεί μια πιο ευχάριστη φυσική οσμή.
Η οσμή αποτελεί ένα λεπτό αλλά ισχυρό μέσο κοινωνικής επικοινωνίας. Και ίσως, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, επηρεάζει πολύ περισσότερο την καθημερινότητα μας απ’ όσο νομίζουμε.
Με πληροφορίες από: BBC
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος