Ποντίκια με διαβήτη θεραπεύτηκαν χάρη σε ποντικίσιο πάγκρεας αρουραίου

Ένα πάγκρεας ποντικιού αναπτύχθηκε, με επιτυχία, μέσα σε αρουραίο και στη συνέχεια μεταμοσχεύτηκε σε διαβητικά ποντίκια, τα οποία και θεραπεύτηκαν.

Το εν λόγω εγχείρημα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία, που απέδειξαν έτσι ότι είναι εφικτό τα όργανα ενός είδους να αναπτύσσονται στο σώμα ενός άλλου είδους ζώου.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια και του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τόκιο, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Χιρομίτσου Νακαούτσι, εισήγαγαν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα ποντικιών σε έμβρυα αρουραίων, τα οποία μετά από γενετική τροποποίηση δεν διέθεταν δικό τους πάγκρεας.

Σταδιακά, τα βλαστοκύτταρα εξελίχθηκαν σε παγκρεατικά β-κύτταρα παραγωγής ινσουλίνης, τα οποία απομονώθηκαν και στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 1 (των οποίων το πάγκρεας ήταν κατεστραμμένο, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη).

Τα μεταμοσχευμένα κύτταρα λειτούργησαν φυσιολογικά για πάνω από ένα έτος, διατηρώντας σε κανονικά επίπεδα τη γλυκόζη των πειραματόζωων.

Σημαντικό είναι ότι, οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν σημάδια δημιουργίας καρκινικών όγκων κατά την μετατροπή των βλαστικών κυττάρων σε παγκρεατικά. Μετά από την επιτυχία του πειράματος ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν καλλιέργεια και μεταμόσχευση, μεταξύ διαφορετικών ζώων, και άλλων οργάνων, όπως νεφρών, ήπατος και πνευμόνων.

Η τεχνική, μελλοντικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια και την μεταμόσχευση ανθρωπίνων οργάνων σε ασθενείς που δεν βρίσκουν το κατάλληλο μόσχευμα, λόγω έλλειψης διαθέσιμων δωρητών.

Ωστόσο, από τη διαδικασία εγείρεται ένα ηθικό δίλημμα, για το αν είναι όντως δυνατό να αναπτυχθούν σε ζώα, ανθρώπινα όργανα, που μετά θα μεταμοσχευθούν σε ασθενείς, θεραπεύοντας διάφορες παθήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία ανθρωπίνων οργάνων στο εργαστήριο και όχι μέσα στο σώμα ζώων θα μπορούσε να αποτελεί μια εναλλακτική λύση στο πρόβλημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος