Πέθανε ο άνδρας που έζησε μέσα σε σιδερένιο πνεύμονα για 72 χρόνια

Ο Πολ Αλεξάντερ ήταν συγγραφέας, δικηγόρος και φανατικός ταξιδιώτης, παρά τους σωματικούς περιορισμούς του.
Σύνοψη
  • Ο Πολ Αλεξάντερ ήταν συγγραφέας, δικηγόρος και φανατικός ταξιδιώτης, παρά τους σωματικούς περιορισμούς του.
  • Kατείχε το επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το χρόνο παραμονής σε σιδερένιο πνεύμονα.

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ένας άνδρας ο οποίος έζησε μέσα σε έναν σιδερένιο πνεύμονα για 72 χρόνια. Ο Πολ Αλεξάντερ από το Ντάλας του Τέξας προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα το 1952 σε ηλικία έξι ετών. Ο 6χρονος Πολ επέστρεψε στο σπίτι του έπειτα από το παιχνίδι με τους φίλους του με πυρετό και πονοκέφαλο και μέσα σε λίγες μέρες ο ιός εξαπλώθηκε με αποτέλεσμα οι γονείς του να τον μεταφέρουν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Εκεί, οι γιατροί τον χειρούργησαν για να απομακρύνουν τις βλέννες που είχαν γεμίσει τους πνεύμονές του καθώς ο οργανισμός του δεν μπορούσε να τις αποβάλει. Όταν ξύπνησε ο Πολ, βρισκόταν μέσα στον μεταλλικό πνεύμονα όπου θα περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Αν και συχνά ήταν περιορισμένος στον κύλινδρο που έμοιαζε με υποβρύχιο, αρίστευσε στις σπουδές του, πήρε πτυχίο νομικής, εργάστηκε ως δικηγόρος και έγραψε και βιβλίο.

Οι σιδερένιοι πνεύμονες είναι σφραγισμένοι θάλαμοι εφοδιασμένοι με αντλίες. Αυξάνοντας και μειώνοντας την πίεση στο εσωτερικό του θαλάμου διαστέλλονται και συστέλλονται οι πνεύμονες του ασθενούς. Εφευρέθηκαν τη δεκαετία του 1920, η χρήση τους μειώθηκε μετά την εφεύρεση του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας από τον Τζόνας Σολκ, το οποίο έγινε ευρέως διαθέσιμο το 1955 και βοήθησε να περάσει στην ιστορία η καταστροφική παραλυτική ασθένεια.

Πέθανε ο άνδρας που έζησε μέσα σε σιδερένιο πνεύμονα για 72 χρόνια
 (CDC Public Health Image Library)

Ο Αλεξάντερ κατείχε το επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το χρόνο παραμονής σε σιδερένιο πνεύμονα. Σύμφωνα με τη σελίδα του στο Γκίνες, ο Πολ άρχισε να χρησιμοποιεί λιγότερο τον μηχανικό πνεύμονα αφού έμαθε να «αναπνέει σαν τον βάτραχο» με τη βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή. Τελικά, κατάφερε να χρησιμοποιεί τον σιδερένιο πνεύμονα μόνο για να κοιμηθεί.

Ως ασκούμενος δικηγόρος, εκπροσώπησε πελάτες στο δικαστήριο με ένα ειδικό αναπηρικό καροτσάκι που κρατούσε το παράλυτο σώμα του όρθιο. Η 75χρονη Μάρθα Λίλαρντ από την Οκλαχόμα φέρεται να είναι το τελευταίο επιζών άτομο που έζησε σε σιδερένιο πνεύμονα.

ΠΗΓΗ: Science Alert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος