Περού: Ανακαλύφθηκε ταφικό μνημείο που χρονολογείται πριν από τους Ίνκας

Πρόκειται για μνημείο του πολιτισμού των Χουάρι.

Μια ομάδα Περουβιανών και Ιαπώνων αρχαιολόγων έφερε στο φως ένα προϊσπανικό μνημείο με ταφικούς θαλάμους, ανθρώπινα λείψανα και κεραμικά αφιερώματα στο βόρειο Περού, το οποίο είναι αρχαιότερο από τους Ίνκας.

«Ανακαλύψαμε έναν αρχαιολογικό χώρο της περιόδου Χουάρι (Wari) που χρονολογείται μεταξύ 800 και 1000 ετών μ.Χ.», στην περιοχή Cajamarca 900 χιλιόμετρα βόρεια της Λίμα, δήλωσε στο AFP ο Ιάπωνας αρχαιολόγος Σίνια Γουατανάμπε.

«Στην περιοχή βρέθηκαν δύο ταφικοί θάλαμοι με λάκκους για τοποθέτηση μούμιας και προσφορές στη μνήμη των προγόνων», δήλωσε ο ειδικός.

Κάθε ταφικός θάλαμος περιλαμβάνει δύο επίπεδα τα οποία έχουν πέντε υποδοχές στους τοίχους. Εκεί, οι άνθρωποι τοποθετούσαν τις προσφορές τους, όπως όστρακα μαλακίων, κεραμικά θραύσματα, τελετουργικά σκεύη και κεραμικά πνευστά όργανα.

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο εύρημα επειδή οι αρχαιολόγοι έψαχναν για στοιχεία του πολιτισμού Χουάρι», δήλωσε ο Γουατανάμπε, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Nanzan της Ιαπωνίας.

Η ανακάλυψη έγινε στην κοιλάδα Jequetepeque στην επαρχία San Miguel της Cajamarca, μια περιοχή που συνορεύει με το Εκουαδόρ.

«Εδώ ζούσαν πολλοί άνθρωποι που είχαν διαφορετικές καταγωγές. Ήταν ένα τελετουργικό κέντρο αφιερωμένο στη λατρεία των προγόνων», πρόσθεσε ο Γουατανάμπε.

Περού: Ανακαλύφθηκε ταφικό μνημείο που χρονολογείται πριν από τους Ίνκας
(Peruvian Ministry of Culture/AFP)

Ο πολιτισμός των Χουάρι υπήρξε μεταξύ του 7ου και του 13ου αιώνα σε περιοχές που αποτελούν το σημερινό Περού. Το 1100 μ.Χ. οι Χουάρι κατακτήθηκαν από τους Ίνκας. Το Υπουργείο Πολιτισμού του Περού ανακοίνωσε πως η έρευνα τώρα στρέφεται στην κατανόηση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος του πολιτισμού των Χουάρι.

ΠΗΓΗ: Science Alert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος