Peregrine: Εκτοξεύτηκε η πρώτη ιδιωτική αποστολή στη Σελήνη

Η αποστολή μεταφέρει πέντε επιστημονικά όργανα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη του σεληνιακού περιβάλλοντος.

Η αποστολή Peregrine της NASA εκτοξεύθηκε σήμερα (8/1) το πρωί στις 9:19 (ώρα Ελλάδος) από τον διαστημικό σταθμό του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ, με προορισμό τη Σελήνη. Στόχος της είναι να γίνει η πρώτη αμερικανική αποστολή εδώ και 51 χρόνια που θα ολοκληρώσει μια ήπια προσελήνωση. Είναι επίσης η πρώτη αποστολή που πραγματοποιείται από ιδιωτική εταιρεία. To Peregrine της Astrobotic θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί σε μια πεδιάδα λάβας στην ορατή πλευρά του φεγγαριού.

Η αποστολή μεταφέρει πέντε επιστημονικά όργανα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη του σεληνιακού περιβάλλοντος. Το φασματόμετρο μάζας ιόντων Peregrine (PITMS), για παράδειγμα, θα ερευνήσει την κίνηση του νερού στη Σελήνη. Το νερό θεωρείται πιθανός πόρος για τους μελλοντικούς αστροναύτες, είτε για πόση είτε ως βάση καυσίμου πυραύλων. Μαζί με το Peregrine θα ταξιδέψουν και πέντε αυτόνομα «μικρο-ρομπότ» τα οποία έχουν κατασκευαστεί από ερευνητές του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM). Τα ρομπότ αυτά θα πραγματοποιήσουν ατμοσφαιρικές μετρήσεις και αναλύσεις.

«Αυτή η πρωτοβουλία είναι απίστευτα σημαντική», δήλωσε ο Άντι Τζόουνς, διευθυντής προσγειώσεων και διαστημοπλοίων στην Astrobotic.

«Επιτρέπει σε μια μικρή εταιρεία όπως η Astrobotic να στείλει ένα διαστημικό σκάφος στη Σελήνη. Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να το πετύχουμε χωρίς αυτό. Αλλά το καλύτερο είναι ότι φέρνει πολύ περισσότερα δημιουργικά νέα μυαλά, νέες σκέψεις στο τραπέζι και αυτό θα συμβάλει στην επιτάχυνση των τεχνολογιών που απαιτούνται για να επιστρέψουμε στη Σελήνη και να έχουμε μια πιο ισχυρή παρουσία εκεί», πρόσθεσε.

Το διαστημικό σκάφος μεταφέρει επίσης πολιτιστικά αντικείμενα, όπως φωτογραφίες, σχέδια, ηχογραφήσεις, χρονοκάψουλες και ανθρώπινα λείψανα, που έχουν σταλεί από ιδιωτικές εταιρείες. Μία από αυτές τις χρονοκάψουλες περιέχει το DNA του διάσημου Βρετανού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Άρθουρ Κλαρκ. Ωστόσο κάποιοι διαφωνούν έντονα με αυτή την ιδέα και συγκεκριμένα, το έθνος Νάβαχο το οποίο θεωρεί τη Σελήνη ιερή.

Η πρώτη από τις απόπειρες προσεδάφισης στη Σελήνη το 2024 θα πραγματοποιηθεί από την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA) και αναμένεται στις 15 Ιανουαρίου. Το Smart Lander for Investigating Moon (Slim) της JAXA θα στοχεύσει σε μια τοποθεσία κοντά στον κρατήρα Shioli, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς νότια του ισημερινού της Σελήνης. Η Κίνα θα συνεχίσει τις προσπάθειες εξερεύνησης της Σελήνης στέλνοντας μια αποστολή η οποία θα μεταφέρει πετρώματα πίσω στη Γη για μελέτη. Αυτό θα συμβεί στα μέσα του έτους.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος