Πέντε χαρακτηριστικά μας βοηθούν να έχουμε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα

H ευσυνειδησία, ο αυτοέλεγχος, η αποφασιστικότηταεπιμονή, η συναισθηματική σταθερότητα και η αισιοδοξία– αποτελούν προϋπόθεση για καλύτερη υγεία, μεγαλύτερη ευτυχία, ακόμα και για περισσότερα χρήματα στη ζωή, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας ‘Αντριου Στεπτόε του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL), όταν μελέτησαν πάνω από 8.100 άνδρες και γυναίκες άνω των 52 ετών (μέση ηλικία 67 ετών). Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τεστ προσωπικότητας, ενώ παράλληλα αξιολογήθηκε η σωματική και ψυχική υγεία τους, η οικονομική τους κατάστασή, το δίκτυο των κοινωνικών επαφών τους κλπ.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη τα πέντε προαναφερθέντα χαρακτηριστικά είναι που παίζουν ρόλο-κλειδί σε όλες τις ηλικίες, για επιτυχία είτε στη μόρφωση είτε στο επάγγελμα και, επιπλέον, σχετίζονται με καλύτερη υγεία.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι, όσοι άνθρωποι διαθέτουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα τους, μπορεί να απολαμβάνουν διάφορα οφέλη, όπως μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα, λιγότερη κατάθλιψη, μικρότερη κοινωνική απομόνωση, καλύτερη υγεία και λιγότερες χρόνιες παθήσεις.

Ανάμεσα στους ανθρώπους με τέσσερα ή πέντε από αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μόνο το 3% αναφέρει σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης, έναντι ποσοστού 23% μεταξύ όσων έχουν ένα ή κανένα από τα πέντε. Μεταξύ των πρώτων μοναξιά νιώθει μόνο το 10% έναντι σχεδόν 50% των δεύτερων, ενώ γενικότερη κακή υγεία έχει μόνο το 6% των πρώτων έναντι 37% των δεύτερων.

Απ΄ ό,τι φαίνεται πάντως, η διαφορά διαπιστώνεται και ιατρικά, καθώς τα άτομα αυτά έχουν στο αίμα τους χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης και C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης φλεγμονής), μικρότερη περίμετρο μέσης και λιγότερο σωματικό λίπος (δείκτες παχυσαρκίας), καθώς επίσης καλύτερο μεταβολισμό.

Σύμφωνα με τον Στεπτόε, μολονότι και τα πέντε χαρακτηριστικά έχουν μια γενετική και άρα κληρονομική διάσταση, ο καθένας μπορεί να τα αναπτύξει, αλλάζοντας σταδιακά τον τρόπο σκέψης και δράσης του.

Ακόμα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι της μέσης και της τρίτης ηλικίας να συνεχίζουν να καλλιεργούν στον χαρακτήρα τους αυτές τις ιδιότητες- χαρακτηριστικά, ακόμα και όταν δεν είναι πια νέοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος