Pegasus: Το τρισδιάστατα εκτυπωμένο σούπερ γιοτ που σχεδιάστηκε για να είναι σχεδόν «αόρατο»

Αν και υπάρχουν ήδη ενδιαφερόμενοι αγοραστές, το Pegasus παραμένει προς το παρόν απλώς μια ιδέα.

Ο Ιταλός σχεδιαστής Jozeph Forakis θέλει να αναπτύξει ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο σούπερ γιοτ το οποίο θα είναι σχεδόν «αόρατο», τόσο στο σχεδιασμό όσο και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει. Το φουτουριστικό Pegasus μήκους 88 μέτρων θα είναι το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο σούπερ γιοτ στον κόσμο, σύμφωνα με τον σχεδιαστή.

Το τεράστιο σκάφος θα διαθέτει «φτερά» με κατοπτρικό γυαλί που θα αντανακλούν το περιβάλλον του. Θα είναι εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες που τροφοδοτούν ηλεκτρολύτες οι οποίοι θα εξάγουν υδρογόνο από το θαλασσινό νερό. Το υδρογόνο θα μετατρέπεται στη συνέχεια σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα αποθηκεύεται σε συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία λειτουργικών συστημάτων.

Το Pegasus θα παράγει μηδενικές εκπομπές ρύπων και θα έχει σχεδόν απεριόριστη εμβέλεια, σύμφωνα με τον Forakis, ο οποίος λέει ότι ονειρεύτηκε το σχέδιο του γιοτ ενώ επισκεπτόταν μια παραλία στην Ελλάδα.

«Εμπνεύστηκα να δημιουργήσω ένα γιοτ όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θάλασσα και τη φύση, φτιαγμένο από σύννεφα που επιπλέουν πάνω από την ίσαλο γραμμή», αναφέρει σε δήλωσή του. «Ήθελα να τιμήσω τη φύση, να αναμειχθώ μαζί της, να γίνω σχεδόν αόρατος».

Ο σχεδιαστής εξήγησε ότι το σούπερ γιοτ θα κατασκευαστεί με τη χρήση ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης «για τη δημιουργία ενός πλέγματος-πλαισίου που ενσωματώνει τόσο το κύτος όσο και την υπερκατασκευή», το οποίο θα απαιτεί «λιγότερη ενέργεια, υλικά, απόβλητα, χώρο και χρόνο» από ένα πιο παραδοσιακό σκάφος.

Όσον αφορά το εσωτερικό του, το Pegasus θα είναι εξοπλισμένο με διάφορες ανέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας πισίνας που θα μπορεί να λειτουργεί και ως ελικοδρόμιο όταν θα είναι καλυμμένη. Υπάρχει επίσης ένα beach club με ένα τεράστιο υδρομασάζ και πτυσσόμενα μπαλκόνια.

Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει στο εσωτερικό του είναι το «Δέντρο της Ζωής», το οποίο εκτείνεται και στα τέσσερα καταστρώματα τα οποία συνδέονται με μια σπειροειδή σκάλα και χρησιμεύει ως ο πυρήνας ενός υδροπονικού κήπου που παρέχει φρέσκα τρόφιμα και καθαρισμό του αέρα.

Pegasus: Το τρισδιάστατα εκτυπωμένο σούπερ γιοτ που σχεδιάστηκε για να είναι σχεδόν «αόρατο»
(Jozeph Forakis Design)

Ποιες είναι λοιπόν οι πιθανότητες η ιδέα του Pegasus να γίνει πραγματικότητα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον; Σύμφωνα με την ομάδα του Jozeph Forakis Design, το σούπερ γιοτ έχει αναπτυχθεί ως ένα επιστημονικό και όχι φανταστικό έργο και οι βασικές τεχνολογίες που απαιτούνται για να το υλοποιήσουν θα απαιτήσουν «περαιτέρω εξέλιξη». Ο Forakis εκτιμά ότι η κατασκευή του θα διαρκέσει από πέντε έως επτά χρόνια και ελπίζει ότι θα μπορέσει να το παρουσιάσει μέχρι το 2030.

«Τώρα είναι η ώρα για θαρραλέα άλματα προς το συλλογικό βιώσιμο μέλλον μας», τόνισε. «Το Pegasus είναι ένα τολμηρό αλλά εφικτό όραμα για το εγγύς μέλλον της βιομηχανίας των υπερωκεάνιων σκαφών, όπου άνθρωπος και μηχανή θα ζουν αρμονικά με τη φύση αντί να την ανταγωνίζονται ή να τη θέτουν σε κίνδυνο».

Pegasus: Το τρισδιάστατα εκτυπωμένο σούπερ γιοτ που σχεδιάστηκε για να είναι σχεδόν «αόρατο»
(Jozeph Forakis Design)

Αν και υπάρχουν ήδη ενδιαφερόμενοι αγοραστές, το Pegasus παραμένει προς το παρόν απλώς μια ιδέα. Το καινοτόμο concept του είναι ένα από τα πολλά νέα σχέδια σούπερ γιοτ που έχουν παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες. Νωρίτερα φέτος, το ιταλικό στούντιο Lazzarini Design Studio αποκάλυψε το Plectrum, ένα «ιπτάμενο» σκάφος μήκους 74 μέτρων που μπορεί να ανυψωθεί πάνω από την επιφάνεια του νερού. Εν τω μεταξύ, το ισπανικό στούντιο Rodriguez Design παρουσίασε πρόσφατα το Catalina, μια εντυπωσιακή ιδέα για ένα υπερπολυτελές σκάφος πέντε καταστρωμάτων με ένα γιγαντιαίο τζακούζι.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος