Paxlovid: 35 εταιρείες θα κατασκευάσουν μια φθηνότερη έκδοσή του για 95 φτωχές χώρες

Τριάντα πέντε κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων θα κατασκευάσουν μια φθηνή έκδοση του στοματικού αντιικού Paxlovid, που αναπτύχθηκε από την Pfizer Inc., το οποίο είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του COVID-19 και θα γίνεται χρήση του σε 95 φτωχές χώρες, ανακοίνωσαν η Medicines Patent Pool (MPP) και τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), σύμφωνα με το Reuters.

Η Pfizer σύναψε συμφωνία πέρυσι με τον οργανισμό, ο οποίος εξουσιοδοτεί τους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων να παρασκευάζουν τη θεραπεία για 95 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Στη συνέχεια έγινε η επιλογή των παρασκευαστών φαρμάκων που θα αδειοδοτηθούν.

Το Paxlovid αναμένεται να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση του COVID-19, μετά τη μείωση της νοσηλείας σε ασθενείς σε ομάδες υψηλού κινδύνου κατά περίπου 90%. Τα αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές ήταν εξαιρετικά καλύτερα από εκείνα του αντιικού χαπιού από τον ανταγωνιστή της Merck & Co, Molnupiravir.

Οι 35 εταιρείες που θα παράγουν εκδόσεις του Paxlovid ή του δραστικού συστατικού του έχουν έδρα σε 12 χώρες, ανέφερε η MPP. Έξι από τις εταιρείες θα παράγουν το κύριο συστατικό του φαρμάκου, εννέα σκοπεύουν να μετατρέψουν το συστατικό σε τελικό προϊόν και οι υπόλοιπες εταιρείες θα κάνουν και τα δύο.

Το Paxlovid αποτελείται από δύο διαφορετικά δισκία που συνδυάζουν μια νέα ένωση, το Nirmatrelvir, με το παλαιότερο αντιικό Ritonavir, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο ως γενόσημο φάρμακο.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος