«Πανδημία» η χρήση κάνναβης στους εφήβους- Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Υψηλά είναι τα επίπεδα χρήσης της κάνναβης στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες σε όλο τον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έρευνα (2021), του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Ναρκωτικών, (NIDA), το 30,5% των μαθητών γυμνασίου κάνει χρήση κάνναβης, η οποία μάλιστα αυξήθηκε τους πρώτους πρώτους της πανδημίας.

Η κάνναβη δεν είναι καθόλου αθώα ουσία όπως πολλοί μπορεί να πιστεύουν. Είναι ναρκωτικό, το  οποίο έχει επίδραση στον εγκέφαλο, προκαλεί εξάρτηση και η χρόνια χρήση της συνδέεται με πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως η σχιζοφρένεια και τα ψυχωσικά επεισόδια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο ertnews.gr, ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, Λευτέρης Μέλλος, η αλήθεια είναι ότι η ηρωίνη μπορεί να σκοτώνει αλλά η κάνναβη μπορεί και να τρελάνει.

«Πανδημία» η χρήση κάνναβης στους εφήβους- Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία
Ο ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής Λευτέρης Μέλλος

Παράλληλα η δραστικότητα του βασικού συστατικού της (THC-Δ9), έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια αύξηση των σχετιζόμενων κινδύνων. Αποτελεί, μας ανέφερε ο κύριος Μέλλος, το σημαντικότερο περιβαλλοντικό παράγοντα για την εκδήλωση της σχιζοφρένειας. Η χρόνια χρήση της κάνναβης δημιουργεί ψυχωσικά επεισόδια (φοβίες, παράνοιες, ακουστικές ψευδαισθήσεις) και επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες κυρίως στους νέους.

Μελέτη στις Η.Π.Α δείχνει ότι η χρήση της κάνναβης από εφήβους που συνεχίζουν τη χρήση και στην ενήλικη ζωή, μπορεί να συνδέεται με νοητικές επιπτώσεις, όπως π.χ σημαντική μείωση του νοητικού τους πηλίκου.

Μια άλλη συνέπεια της χρήσης κάνναβης είναι οι κρίσεις πανικού καθώς και η εκδήλωση του « συνδρόμου απάθειας» ή «έλλειψης κινήτρων», της απόσυρσης δηλαδή από την καθημερινότητα.

«Πανδημία» η χρήση κάνναβης στους εφήβους- Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Στη χώρα μας η ηλικία που οι νέοι αρχίζουν τη χρήση ουσιών είναι περίπου στα 15 τους χρόνια και η κάνναβη είναι η ουσία με την οποία αρχίζουν να πειραματίζονται με τα ναρκωτικά.

Τα στοιχεία πανελλήνιας έρευνας στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (ΕΠΙΨΥ) σε  17.733 μαθητές, ηλικίας 16-18 ετών δείχνουν ότι υπάρχει μια σημαντική μερίδα μαθητών (το 7,7%, ή ένας στους 13 μαθητές Λυκείου) οι οποίοι έχουν κάνει χρήση κάνναβης με το  4,3% να έχουν επαναλάβει τη χρήση τουλάχιστον 3 φορές κατά τη ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΠΙΨΥ, οι 16χρονοι στη χώρα μας εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά χρήσης συγκριτικά με τους ομότιμούς τους σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι εισπνεόμενες ουσίες, για τις οποίες η Ελλάδα εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό χρήσης.

«Πανδημία» η χρήση κάνναβης στους εφήβους- Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Επιστέφοντας στην κάνναβη, πρέπει να αναφέρουμε ότι  πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό φυτό στην ανθρώπινη ιστορία. Η καλλιέργεια της ξεκίνησε πριν από 12.000 χρόνια και οι πρώτες αναφορές σχετικά με τις θεραπευτικές της ιδιότητες συνδέθηκαν με τον μυθικό Κινέζο αυτοκράτορα Σεν Νούνγκ το 2.700 π.Χ.

Έχει αποδειχθεί ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες σε πολύ συγκεκριμένες ασθένειες.

Η θεραπευτική κάνναβη μπορεί να βοηθάει στην αντιμετώπιση της ναυτίας σε ασθενείς μετά από χημειοθεραπείες, στην αντιμετώπιση του καρκινικού και νευροπαθητικού πόνου και στην μείωση της σπαστικότητας στην σκλήρυνση κατά πλάκας. Δεν υπάρχουν επίσημες ενδείξεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης στην επιληψία ούτε στον αυτισμό.

Κάθε χρόνο 22 εκατομμύρια χρήστες δαπανούν περίπου εννέα δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν κάνναβη, το εμπόριο της οποίας αντιπροσωπεύει περίπου το    38 % της αγοράς παράνομων ναρκωτικών στην ΕΕ. Το εμπόριο κάνναβης αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την υγεία σχετικά με διάφορες καινοτομίες που οδήγησαν σε βρώσιμα προϊόντα, έλαια και παρασκευάσματα κάνναβης για χρήση σε ατμοποιητές.

Πηγή: ΕΚΤΕΠΕΝ, Εuropol,ΕΠΙΨΥ, «Οι εξαρτήσεις, αίτια, μηχανισμοί, εκδηλώσεις, αντιμετώπιση» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος