Παλαιστίνιος αγρότης στη Γάζα ανακάλυψε άγαλμα 4.500 ετών

Ένας Παλαιστίνιος αγρότης στη Λωρίδα της Γάζας ανακάλυψε ένα πέτρινο άγαλμα μιας αρχαίας θεάς της ομορφιάς, του έρωτα και του πολέμου. Οι Παλαιστίνιοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για την χαναανιτικής θεότητα Anat, χρονολογείται 4.500 χρόνια πίσω, στα τέλη της Εποχής του Χαλκού.

«Στην αρχή, έλπιζα να το πουλήσω για να βγάλω κάποια χρήματα», δήλωσε ο αγρότης στην εφημερίδα «The New Arab». Ωστόσο, όπως είπε, ένας αρχαιολόγος του είπε ότι είχε μεγάλη αρχαιολογική αξία».

Το προσωπικό του υπουργείου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κεφάλι ανήκε σε άγαλμα της Anat, της θεάς της αγάπης, της ομορφιάς και του πολέμου στη μυθολογία των Χαναναίων, δήλωσε ο Τζαμάλ Αμπού Ρίντα, διευθυντής του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Γάζας. Όπως αναφέρει το BBC, το γλυπτό ύψους 22 εκατοστών φαίνεται καθαρά το πρόσωπο της θεάς που φοράει ένα φιδίσιο στέμμα.

Οι Χαναναίοι ήταν ένας αρχαίος ειδωλολατρικός λαός που σύμφωνα με τη Βίβλο κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής πριν από την έλευση του μονοθεϊσμού.

Ο Ρίντα χαρακτήρισε το άγαλμα «σύμβολο του αρχαιότερου ανθρώπινου πολιτισμού που έζησε στην πόλη της Γάζας».

Το άγαλμα θα εκτεθεί στο Qasr al-Basha, ένα ιστορικό κτίριο που λειτουργεί ως ένα από τα λίγα μουσεία της Γάζας. Ο πρώτος όροφος του παλατιού χρονολογείται από τους Μαμελούκους, μια μουσουλμανική δυναστεία που κυβέρνησε την Αίγυπτο και μεγάλο μέρος του Λεβάντε από το Κάιρο από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα. Ο δεύτερος όροφος είναι σε μεγάλο βαθμό οθωμανική κατασκευή, σύμφωνα με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.

ΠΗΓΗ: CNN, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος