Π. Λιγοξυγκάκης στο Πρώτο: Να συμβάλλουμε όλοι για να μειωθεί η διασπορά στην κοινότητα (audio)

Αισιόδοξα τα μηνύματα από το Ηνωμένο Βασίλειο στο επίπεδο ανοσίας, καθώς άρχισαν οι εμβολιασμοί στα σχολεία.
Για το τι μας δείχνει η βρετανική χώρα που πρώτη ξεκίνησε τους εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Μένουμε Πρώτο” και την Έλενα Καραγιάννη, ο Καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης.

Όπως είπε, τα κρούσματα είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά πέφτουν. Τα επίπεδα ανοσίας είναι πάνω από 70%. Έχουν αρχίσει όμως εμβολιασμοί στα σχολεία και θα ανέβει και άλλο γιατί θα είναι ακόμη μεγαλύτερη η εμβολιαστική κάλυψη.

Σε τι οφείλονται ωστόσο τα τόσα πολλά κρούσματα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως και στην Ελλάδα;

Το πρώτο που πρέπει να σκεφτούμε, απαντά, είναι ότι υπάρχει μια πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη και το δεύτερο είναι ότι άφησαν διάστημα περίπου δύο μηνών ανάμεσα στις δύο δόσεις σε ό,τι αφορά το Astra Zeneca στη Βρετανία.
Οι Βρετανοί επέλεξαν να γίνει ο εμβολιασμός σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, άρα δεν δόθηκε προτεραιότητα στη δεύτερη δόση και αυτό αποδείχτηκε καλύτερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δημιουργούν ανοσία. Σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερο διάστημα απόκρισης.
Το να μην έχουμε πολλά αντισώματα, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ανοσία. Υπάρχει και η κυτταρική ανοσία που από μνήμης ενεργοποιείται όταν προσβληθεί ο οργανισμός.

Εκρινε ότι έγιναν λάθη στο πώς επικοινωνήθηκε η σημασία του εμβολίου, απ όσους το επικοινώνησαν στη χώρα μας.
Δεν κάνουμε το εμβόλιο για να πηγαίνουμε σε club χωρίς μάσκες.
Είναι απολύτως λάθος μήνυμα ότι εμβολιαζόμαστε για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω και να κάνουμε ό,τι κάναμε πριν. Το κάνουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, να προστατεύσουμε τους δικούς μας και να κρατήσουμε χαμηλά τη διασπορά στην κοινότητα. Υπάρχει μεγάλη διασπορά που πρέπει να καταπιεστεί από όλους. Και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος