ΟΗΕ: Αυξημένα κατά 82% τα ηλεκτρονικά απόβλητα μέσα σε 12 χρόνια

Σύνοψη
  • Τα ηλεκτρονικά απόβλητα, δηλαδή κάθε απορριπτόμενο προϊόν με καλώδιο ή μπαταρία, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον, καθώς περιέχουν τοξικά πρόσθετα ή επικίνδυνες ουσίες.
  • Η ετήσια παραγωγή τους αυξάνεται κατά 2,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως, πέντε φορές ταχύτερα από την ανακύκλωσή τους, με προοπτική να φτάσει τα 82 εκατομμύρια τόνους έως το 2030

Ρεκόρ 62 εκατομμυρίων τόνων σημείωσαν τα ηλεκτρονικά απόβλητα που παρήχθησαν το 2022, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 82% σε σχέση με το 2010, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση κατά 32% το 2030.

Παγκοσμίως, η ετήσια παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνεται κατά 2,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως, με προοπτική να φτάσει τα 82 εκατομμύρια τόνους έως το 2030. Από τα 62 εκατομμύρια τόνους που παρήχθησαν το 2022, το 33% (20,4 εκατομμύρια τόνοι) ήταν μικρές συσκευές, από τις οποίες ανακυκλώθηκε μόλις το 12%. Περίπου 4,6 εκατομμύρια τόνοι ήταν μικρός εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών με τεκμηριωμένο ποσοστό συλλογής και ανακύκλωσης μόλις 22%.

Συνολικά, η παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων στον κόσμο αυξάνεται πέντε φορές ταχύτερα από την ανακύκλωσή τους, όπως αποκαλύπτει η τέταρτη Παγκόσμια Παρακολούθηση Ηλεκτρονικών Αποβλήτων του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, λιγότερο από το ένα τέταρτο των 62 εκατομμυρίων τόνων ηλεκτρονικών αποβλήτων του έτους καταγράφηκε ότι ανακυκλώθηκαν σωστά, αφήνοντας ανεκμετάλλευτους φυσικούς πόρους αξίας 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και αυξάνοντας τους κινδύνους ρύπανσης για τις κοινότητες παγκοσμίως. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 42,8% στην Ευρώπη, αλλά σε κάτω από 1% σε χώρες της Αφρικής.

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα, δηλαδή κάθε απορριπτόμενο προϊόν με καλώδιο ή μπαταρία, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον, καθώς περιέχουν τοξικά πρόσθετα ή επικίνδυνες ουσίες, όπως ο υδράργυρος που μπορεί να βλάψει τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η έκθεση προβλέπει πτώση του τεκμηριωμένου ποσοστού συλλογής και ανακύκλωσης από 22,3% το 2022 σε 20% έως το 2030, λόγω της διεύρυνσης της διαφοράς στις προσπάθειες ανακύκλωσης σε σχέση με την τεράστια αύξηση της παραγωγής ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως.

ΟΗΕ: Αυξημένα κατά 82% τα ηλεκτρονικά απόβλητα μέσα σε 12 χρόνια
Credit γραφήματος: Global E-Waste Monitor

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος