Οι τεχνολογικές τάσεις που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τη ζωή μας

Το 2021 είδαμε μια σειρά από τεχνολογικές τάσεις οι οποίες αναπτύχθηκαν εξαιτίας των δραστικών αλλαγών που έχει επιφέρει η πανδημία. Η τεχνολογία μας στήριξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει να επαναπροσδιορίζει και να αναδιαρθρώνει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας. Η ταχεία ανάπτυξη και παραγωγή των εμβολίων κατά του κορονοϊού ανέδειξε για άλλη μια φορά τη δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας να αλλάξουν τον κόσμο.

Δείτε τη λίστα με μερικές από τις τεχνολογικές τάσεις που θα συνεχίζουν να μας απασχολούν και το 2022.

Υβριδική εργασία

Καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες υιοθετούν μακροπρόθεσμα μοντέλα τηλεργασίας και υβριδικής εργασίας, θα χρειαστούν μια νέα γενιά εργαλείων και λογισμικού για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις νέες προσκλήσεις που προκαλεί η πανδημία, λέει ο Tony Huie, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Twingate.

Δύο χρόνια μετά την πανδημία, οι οργανισμοί αναμένεται να υιοθετήσουν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των νέων προτύπων εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της ασφάλειας των δεδομένων τους.

Οι εταιρείες θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ταχύτητα και την ασφάλεια καθώς θα παραμένουν ευέλικτες. Οι παραδοσιακές αρχιτεκτονικές κέντρων δεδομένων και οι λύσεις δημόσιου cloud δεν θα είναι πλέον κατάλληλες και ο Huie εκτιμά ότι θα δαπανηθούν μεγάλα κονδύλια για την υιοθέτηση υβριδικού εργασιακού cloud. Ένας τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες εργασίας σύμφωνα με τον Huie, είναι το λογισμικά «no-code» ή «low-code». 

Στην πιο βασική του μορφή, το «no-code» σημαίνει προγραμματισμός χωρίς κώδικα. Αυτό ισχύει για ιστότοπους, εφαρμογές ή πλήρη προγράμματα. Οι πλατφόρμες ανάπτυξης με λίγο ή χωρίς κώδικα επιτρέπουν σε προγραμματιστές και μη προγραμματιστές να δημιουργούν λογισμικό εφαρμογών μέσω γραφικών διεπαφών χρήστη και ρυθμίσεων.

Τεχνολογία Blockchain και κρυπτονομίσματα

Βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις -ιδιαίτερα στον τραπεζικό χώρο, τις πληρωμές και την τεχνολογία- να κάνουν μεγάλες επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, ενώ άλλες εταιρείες δημιουργούν ευκαιρίες κρυπτογράφησης για τους καταναλωτές, με το πάντρεμα των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και τις διευρυμένες περιπτώσεις χρήσης NFT, τόσο για ψηφιακά όσο και για φυσικά αντικείμενα, λέει η Joanna Lambert, πρόεδρος και Γενική Διευθύντρια στην Yahoo.

Κυβερνοασφάλεια

Οι σημαντικότερες τεχνολογικές τάσεις το 2022 θα επικεντρωθούν στη συνεχιζόμενη άνοδο των επιθέσεων ransomware, λέει ο Robert Blumofe, CTO, της Akamai, μιας εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες διαδικτυακής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ε.Ε., οι κυβερνοεπιθέσεις και τα κυβερνοεγκλήματα πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι δε μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στις ενέργειες αυτές εξελίσσονται διαρκώς. Η τάση αυτή πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω στο μέλλον, καθώς αναμένεται ότι 22,3 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως θα είναι συνδεδεμένες με το διαδίκτυο των πραγμάτων έως το 2024.

Ο Steve Pogson, ιδρυτής και επικεφαλής στρατηγικής ηλεκτρονικού εμπορίου της FirstPier, σημειώνει ότι οι συνολικές απώλειες σε δολάρια του κλάδου της τεχνολογίας από απάτες, αυξάνονται σταθερά, ενώ η ψηφιοποίηση στην εργασία καθιστά αυτές τις εγκληματικές επιχειρήσεις πιο αποτελεσματικές.

Βιώσιμη τεχνολογία

Φέτος, είχαμε συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Για να μετριάσουμε αυτές τις επιπτώσεις, χρειαζόμαστε ένα ενεργειακό δίκτυο που να μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ταχύτητα ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ξεπεράσει τις άλλες πηγές ενέργειας το 2022 και μετά, χάρη στις νέες επενδύσεις, την καινοτομία, τις τεχνολογικές λύσεις, τον αυξημένο ανταγωνισμό και την πολιτική στήριξης στις ΗΠΑ και την ΕΕ, αναφέρει ο Michael Bates, παγκόσμιος γενικός διευθυντής ενέργειας στην Intel.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021, οι νεοφυείς επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας συγκέντρωσαν 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε τομείς όπως ο άνθρακας, η ενέργεια, τα τρόφιμα και το νερό και οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα νούμερα αυτά θα εκτοξευθούν στα ύψη το 2022.

«Αναμένω επίσης ότι θα δούμε αυξημένες κρατικές δαπάνες για βιώσιμες υποδομές, έξυπνα δίκτυα, διαχείριση υδάτων και ηλεκτρικά οχήματα. Ελπίζω ότι το 2022 είναι η χρονιά που η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αρχίσει πραγματικά να απογειώνεται», καταλήγει ο Bates.

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σύμφωνα με έρευνα της GlobalData, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ανάπτυξη νέων φαρμάκων θα είναι ο τομέας που θα επηρεαστεί περισσότερο από την εφαρμογή «έξυπνων» τεχνολογιών.

«Η βιοτεχνολογία θα αποτελέσει την επόμενη βιομηχανική επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας», λέει ο Vijay Pande, γενικός εταίρος στην Andreessen Horowitz, μιας εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Τεχνητή νοημοσύνη και υπερυπολογιστές

Οι υπερυπολογιστές υπερτερούν κατά πολύ έναντι των υπολογιστών γενικής χρήσης όσον αφορά την ταχύτητα και τις επιδόσεις και είναι ιδιαίτερα πολύτιμοι όταν πρόκειται για την εκτέλεση επιστημονικών εργασιών. Φέτος, η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας NVIDIA εγκαινίασε τον υπερυπολογιστή Cambridge-1, για να βοηθήσει τους Βρετανούς ερευνητές στον τομέα της υγείας, να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις πιο επείγουσες προκλήσεις που «κληροδότησε» η πανδημία.

Γονιδιακή επεξεργασία

Η γονιδιακή επεξεργασία – η εισαγωγή, διαγραφή, τροποποίηση ή αντικατάσταση του DNA σε ένα γονιδίωμα – είναι μια πολλά υποσχόμενη και σχετικά νέα προσέγγιση για τη θεραπεία γενετικών διαταραχών.

Η εταιρεία Tessera Therapeutics με έδρα τη Μασαχουσέτη, έχει αναπτύξει μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται gene writing, η οποία βασίζεται στη χρήση κινητών γενετικών στοιχείων (MGEs), ενός τύπου γενετικού υλικού που μπορεί να εισαχθεί σε συγκεκριμένες θέσεις εντός του γονιδιώματος, χρησιμοποιώντας πρότυπα DNA ή RNA. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία αυτή έχει τη δυνατότητα να στοχεύει σχεδόν οποιαδήποτε κληρονομική διαταραχή στην πηγή της.

Κβαντική πληροφορική

Η εφαρμογή υπολογιστικών μεθόδων στην ανακάλυψη φαρμάκων δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά η χρήση κβαντικών υπολογιστών για την ανακάλυψη άγνωστων μέχρι σήμερα ενώσεων, είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας.

Ενώ οι κλασικοί υπολογιστές βασίζονται σε bits που είναι είτε ενεργοποιημένα είτε απενεργοποιημένα, οι κβαντικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν qubits, τα οποία μπορούν να είναι είτε ενεργοποιημένα είτε απενεργοποιημένα, ή και τα δύο – γνωστό ως υπέρθεση. Αυτή η ιδιότητα της υπέρθεσης επιτρέπει στους κβαντικούς υπολογιστές να επιταχύνουν δραστικά και να βελτιστοποιούν τις δοκιμές και τις προβλέψεις, καθιστώντας την τεχνολογία ιδιαίτερα υποσχόμενη για τις προσπάθειες ανακάλυψης φαρμάκων.

Η Αυστραλό-γερμανική εταιρεία Quantum Brilliance σκοπεύει να κάνει πραγματικότητα την ανακάλυψη φαρμάκων με κβαντική ισχύ. Η νεοφυής επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2019, αναπτύσσει κβαντικούς επιταχυντές που μπορούν να προσομοιώσουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολλαπλών μορίων για την ανακάλυψη και τον σχεδιασμό νέων φαρμάκων.

Μόνο το 2021, οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις κβαντικής πληροφορικής ξεπέρασαν τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που συγκεντρώθηκε το 2020. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ιδιωτική χρηματοδότηση θα συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά το 2022 και μετά, καθώς η εμπορευματοποίηση των κβαντικών υπολογιστών συνεχίζει να κερδίζει έδαφος.

ΠΗΓΗ: Forbes, Tech, Pharmaceutical Tech, Bizjournals

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος