Οι τεχνολογικές εταιρείες που εργάζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής φέτος, το ποσό ρεκόρ των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Το ποσό των επιχειρηματικών κεφαλαίων που εισρέουν στην κλιματική τεχνολογία έχει ήδη ξεπεράσει το σύνολο του 2020, αναφέρει η έκθεση της εταιρείας ανάλυσης επιχειρηματικών κεφαλαίων Dealroom και της διαφημιστικής εταιρείας London & Partners.
Οι επενδύσεις στην κλιματική τεχνολογία έχουν υπερτετραπλασιαστεί από το 2016, όταν οι επενδυτές στήριζαν νεοφυείς επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα με μόλις 6,6 δισ. δολάρια.
Αυτή η έκθεση έρχεται καθώς ορισμένοι από τους κορυφαίους επενδυτές παγκοσμίως χαιρετίζουν τις δυνατότητες των νεοφυών επιχειρήσεων που επικεντρώνονται στο κλίμα. Τη Δευτέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Blackrock, Λάρι Φινκ δήλωσε ότι αναμένει ότι οι επόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις αξίας 1.000 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα είναι στον τομέα της κλιματικής τεχνολογίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπιλ Γκέιτς είπε ότι αναμένει να δημιουργηθούν οκτώ ή δέκα εταιρείας σαν την Tesla στον τομέα αυτό.
Μεταξύ του 2016 και του 2021, οι νεοφυείς επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ενώ ακολουθούν αντίστοιχες εταιρείες στην Κίνα, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ευρώπη είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή παγκοσμίως στον τομέα της κλιματικής τεχνολογίας σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία αναλύουν τις εταιρείες τεχνολογίας που εργάζονται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις κεφαλαίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας είναι επτά φορές υψηλότερες φέτος σε σχέση με το 2016, από 1,1 δισ. δολάρια σε 8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση.
Το Λονδίνο είναι κόμβος κλιματικής τεχνολογίας
Με εξαίρεση την Bay Area στην Καλιφόρνια, το Λονδίνο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση νεοφυών επιχειρήσεων κλιματικής τεχνολογίας, σύμφωνα με την έκθεση. Συγκεκριμένα, 416 νεοφυείς επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας έχουν δημιουργηθεί μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας του κλίματος στο Λονδίνο, αποτιμώνται συλλογικά στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ανταγωνίστρια της Google στην αναζήτηση, η Ecosia, η οποία χρησιμοποιεί τα διαφημιστικά της έσοδα για τη να φυτεύει δέντρα, ανακοίνωσε την Τρίτη την έναρξη ενός νέου ταμείου επιχειρηματικών κεφαλαίων κλιματικής τεχνολογίας, ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη.
«Στόχος μας είναι να επιλύσουμε την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ecosia, Κρίστιαν Κρολ στο CNBC πριν από την έναρξη την Τρίτη, λίγες ημέρες πριν από την επερχόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή το 2021 στη Γλασκώβη, γνωστή και ως COP26. Η Ecosia έχει φυτέψει 136 εκατομμύρια δέντρα μέχρι στιγμής.
Οι πιέσεις στους παγκόσμιους ηγέτες και τους διευθύνοντες συμβούλους να μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται, καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι η Γη οδεύει ταχύτατα προς μια κλιματική καταστροφή.
Η έκθεση της Dealroom και της London & Partners κυκλοφόρησε ώστε να συμπέσει με την COP26.
«Ο κλάδος της τεχνολογίας διαδραματίζει θεμελιωδώς σημαντικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Λώρα Σίτρον, διευθύνουσα σύμβουλος της London & Partners.
«Τα σημερινά ευρήματα καταδεικνύουν τη δημιουργικότητα των επιχειρήσεων τεχνολογίας που αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση. Με το μεγαλύτερο σύμπλεγμα εταιρειών κλιματικής τεχνολογίας στην Ευρώπη και ένα ακμάζον οικοσύστημα εξειδικευμένων κεφαλαίων VC και επιταχυντών, ερευνητές και ταλέντα παγκόσμιας κλάσης, ο τεχνολογικός τομέας του Λονδίνου συσπειρώνεται για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης».
ΠΗΓΗ: CNBC
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος