Οι ντομάτες είναι ευεργετικές για τον οργανισμό και κάνουν καλό και στο πεπτικό

Array

Οι ντομάτες είναι γνωστές για τα οφέλη τους και η κατανάλωση τους, ειδικά το καλοκαίρι που είναι και η εποχή τους, μπορούν να προσφέρουν καλύτερη ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου υποστηρίζουν Αμερικανοί μελετητές.

Πλούσιες σε αντιοξειδωτικό λυκοπένιο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, οι ντομάτες έγινα αντικείμενο μελέτης σε διατροφή όπου χρησιμοποιήθηκαν ζώα και μελετήθηκε το μικροβίωμα του εντέρου.

Οι επιστήμονες τάισαν χοίρους με δίαιτα συμπληρωμένη με ντομάτα για 14 ημέρες και διαπίστωσαν ότι η ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου τους ήταν πιο υγιής.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Microbiology Spectrum.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jessica Cooperstone, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο στο Κολόμπους, δήλωσε στο Medical News Today:

«Η κατανάλωση ντομάτας έχει συνδεθεί με μια ποικιλία αποτελεσμάτων θετικά οφέλη για την υγεία και το δεύτερο λαχανικό που καταναλώνεται πιο συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου το 22% της συνολικής κατανάλωσης λαχανικών προέρχεται από τις ντομάτες, επομένως μας ενδιαφέρει να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις στην υγεία αυτής της τροφής που καταναλώνεται συχνά».

Αφού 10 ζώα τράφηκαν με δίαιτα από την οποία το 10% ήταν λυοφιλοποιημένη (αφυδατωμένη) σκόνη ντομάτας, η αναλογία «καλών» προς «κακών» βακτηρίων έγινε πιο ισορροπημένη. Οι χοίροι που τρέφονται με ντομάτα απέκτησαν επίσης μεγαλύτερη ποικιλία στη μικροβιακή κοινότητα του εντέρου τους, κάτι που πιστεύεται ότι είναι σημάδι ισχυρότερης υγείας του εντέρου.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διατροφικές συστάσεις για τη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη υγεία, λένε οι συγγραφείς της μελέτης

Ο Δρ Ashkan Farhadi, γαστρεντερολόγος στο Memorial Care Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley της Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετέχει στη μελέτη, αμφισβήτησε τι θα μπορούσε να είχε προκύψει εάν τα γουρούνια είχαν ταΐστεί με κανονικές ντομάτες αντί για σκόνη ντομάτας.

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που προκύπτουν από μια καλή μελέτη και αυτή είναι μια καλή μελέτη», είπε ο Δρ Φαρχάντι στο Medical News Today.

Ο Δρ Farhadi σημείωσε  ότι οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ δύο ειδών είναι δύσκολο να γίνει γενικότερα. Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι να υποψιαζόμαστε ότι η κατανάλωση ντομάτας θα μπορούσε να είναι εξίσου ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Δρ Cooperstone είπε επίσης ότι η καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων των διαφορετικών τροφίμων στην υγεία του εντέρου «θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες διατροφικές συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία για μακροπρόθεσμη υγεία».

Η συμπερίληψη της ντομάτας στη διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο, στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Οι ντομάτες περιέχουν βασικά καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και το λυκοπένιο. Μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια από το έντονο φως.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Οι ντομάτες είναι μεταξύ των δέκα κορυφαίων φρούτων και λαχανικών που είναι γνωστό ότι περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, γι’ αυτό και πρέπει να πλένονται πολύ καλά πριν καταναλωθούν.

Μετάφραση : Μιχαέλα Λαμπρνίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος