Οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν από την Ευρώπη χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε

Τα απομεινάρια των Νεάντερταλ που ανήκουν σε μερικούς από τους τελευταίους επιζώντες του είδους στην Ευρώπη, χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό, τι πιστεύαμε, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πότε ακριβώς εξαφανίστηκαν από τη Ευρώπη οι Νεάντερταλ. Κάποιοι πιστεύουν πως αυτό συνέβη πριν από 40.000 χρόνια, όχι πολύ μετά από τότε που ο σύγχρονος άνθρωπος μετανάστευσε από την Αφρική. Ωστόσο προηγούμενες μελέτες σε οστά που βρέθηκαν στο Βέλγιο, στο Grotte de Spy, έδειξαν πως οι τελευταίοι Νεάντερταλ έζησαν στην Ευρώπη πριν 37.000 χρόνια. 

Εμπειρογνώμονες από το Βέλγιο, την Αγγλία και τη Γερμανία εκτιμούν πως οι προηγούμενες έρευνες μπορεί να είναι αναξιόπιστες εξαιτίας μιας μόλυνσης.

Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο γνωστή ως «διαχωρισμός υγρής χρωματογραφίας», οι επιστήμονες απομόνωσαν αμινοξύ από τα οστά των Νεάντερταλ και το χρησιμοποίησαν για νέες αναλύσεις των οστών. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι εξαιτίας των μολύνσεων των οστών, οι προηγούμενες χρονολογήσεις είχαν δείξει πως τα ευρήματα ήταν σχεδόν 10.000 χρόνια νεότερα σε σχέση με την πραγματική τους ηλικία.

Με βάση αυτές τις τελευταίες πληροφορίες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν από την περιοχή πολύ νωρίτερα από ό, τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως – πριν από 44.200 έως 40.600 χρόνια.

«Η χρονολόγηση είναι σημαντική στην αρχαιολογία, χωρίς ένα αξιόπιστο πλαίσιο χρονολόγησης δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε τις σχέσεις ανάμεσα στους Νεάντερταλ και τους Χόμο Σάπιενς καθώς μετακινηθήκαν προς την Ευρώπη πριν από 45.000 χρόνια και ξεκίνησαν να εξαφανίζονται», δήλωσε ο Tom Higham, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος PalaeoChron.

«Για αυτόν τον λόγο οι συγκεκριμένες μέθοδοι είναι τόσο συναρπαστικές, επειδή παρέχουν πολύ πιο ακριβείς και αξιόπιστες ημερομηνίες», πρόσθεσε ο Higham.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος