Οι «μπαταρίες νερού» θα μπορούν σύντομα να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρική ενέργεια 130.000 σπίτια στο Σαν Ντιέγκο

Array

Η Αρχή Ύδρευσης της κομητείας του Σαν Ντιέγκο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον ταμιευτήρα San Vicente της πόλης για να αποθηκεύει την ηλιακή ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Το έργο αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας της χώρας.

Σε μια δεκαετία από τώρα, αν όλα κυλήσουν ομαλά, μεγάλοι υπόγειοι σωλήνες θα συνδέουν αυτή τη λίμνη με μια νέα δεξαμενή, πολύ μικρότερη, που θα κατασκευαστεί σε ένα κοντινό φαράγγι περίπου 335 μέτρα ψηλότερα.

Αυτή η μέθοδος αποθήκευσης ενέργειας ονομάζεται αντλησιοταμίευση. Όταν το σύστημα χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια τότε το νερό απελευθερώνεται από τον άνω ταμιευτήρα και παράγει ρεύμα. Όταν υπάρχει πλεονάζουσα ενέργεια, τότε γίνεται άντληση των υδάτων από τον κάτω ταμιευτήρα, ώστε να γεμίσει η δεξαμενή που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και η οποία αποθηκεύει την ενέργεια.

Συγκεκριμένα, τη νύχτα, όταν η ηλιακή ενέργεια δεν θα είναι διαθέσιμη, οι χειριστές του ταμιευτήρα θα ανοίγουν μια βαλβίδα και θα απελευθερώνουν 8 εκατομμύρια τόνους νερού οι οποίοι καθώς ρέουν, θα περιστρέφουν τις τουρμπίνες παράγοντας 500 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας για έως και οκτώ ώρες, αρκετή για να τροφοδοτήσει 130.000 σπίτια.

«Πρόκειται για μια μπαταρία νερού!» δήλωσε στο NPR η Νίνα Κούζμιτς, αναπληρώτρια διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών στην Αρχή Ύδρευσης. Ένας τύπος μπαταρίας που πρόκειται να γίνει πιο διαδεδομένος καθώς τα ενεργειακά συστήματα στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όταν έχει καύσωνα, η Καλιφόρνια έχει τόση ηλιακή ενέργεια διαθέσιμη που το δίκτυο δεν μπορεί να την απορροφήσει όλη. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου καύσωνα, οι διαχειριστές του δικτύου απέρριψαν περισσότερες από 2000 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

«Υπάρχει πρόβλημα με αυτά τα συνεχή κύματα καύσωνα», είπε η Κούζμιτς. «Χρειαζόμαστε μια εγκατάσταση για την αποθήκευση της ενέργειας ώστε να μην χρειάζεται να απενεργοποιούμε τις συσκευές μας».

Οι «μπαταρίες νερού» θα μπορούν σύντομα να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρική ενέργεια 130.000 σπίτια στο Σαν Ντιέγκο
(San Diego County Water Authority)

Το νομοσχέδιο για το κλίμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Αύγουστο, διασφαλίζει ότι τέτοια έργα πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις για την ίδια φορολογική πίστωση 30% από την οποία επωφελούνται τα ηλιακά και αιολικά έργα.

Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί ώστε να είναι πιο αποδοτική και λιγότερο επιβλαβής για το φυσικό περιβάλλον στο οποίο κατασκευάζεται. Ο Μάλκολμ Γουλφ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Υδροηλεκτρικής Ενέργειας, είπε στο CNN, ότι οι αντλησιοταμιευτικές υποδομές δεν χρειάζεται να είναι τόσο ογκώδεις όσο εκείνες του προηγούμενου αιώνα και δεν διαταράσσουν την ελεύθερη ροή των ρεμάτων και των ποταμών.

Η Κέλι Κάτλετ, διευθύντρια της American Rivers, μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης που έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για την ζημία που προκαλούν τα φράγματα, δήλωσε ότι «υπάρχουν καλά έργα αντλησιοταμίευσης» και ότι το έργο του Σαν Ντιέγκο είναι μάλλον ένα από αυτά.

«Μοιάζει με κάτι που θα μπορούσαμε ενδεχομένως να υποστηρίξουμε. Δεν γνωρίζω για αντιδράσεις από τις κοινότητες ιθαγενών, καθώς έχουν υποστεί πολλές από τις επιπτώσεις της ανάπτυξης της υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: NPR, Interesting Engineering

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος