Οι επιστήμονες βρήκαν μια τοποθεσία που σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Γης

Ιζήματα από τη λίμνη Κρόφορντ στον Καναδά αποακλύπτουν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στη Γη.

Οι επιστήμονες εντόπισαν τη γεωλογική περιοχή η οποία αντικατοπτρίζει καλύτερα τη νέα εποχή που ονομάζεται Ανθρωπόκαινος – ένα σημαντικό βήμα προς την αλλαγή του επίσημου χρονοδιαγράμματος της ιστορίας της Γης. Ο όρος Ανθρωπόκαινος, που προτάθηκε για πρώτη φορά το 2000 για να αντικατοπτρίσει τον αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας, χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα στους ακαδημαϊκούς κύκλους ενώνοντας διαφορετικά πεδία μελέτης.

«Έχουμε περάσει σε αυτή τη νέα κατάσταση της Γης και αυτή θα πρέπει να ορίζεται από μια νέα γεωλογική εποχή», δήλωσε ο Κόλιν Γουότερς, επίτιμος καθηγητής στη Σχολή Γεωγραφίας, Γεωλογίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Λέστερ στη Βρετανία και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Ανθρωπόκαινο (AWG).

Η AWG, μια ομάδα που αποτελείται σήμερα από 35 γεωλόγους, εργάζεται από το 2009 για να εντάξει την Ανθρωπόκαινο εποχή στο επίσημο χρονολόγιο της Γης. Το 2016 η ομάδα καθόρισε ότι η Ανθρωπόκαινος εποχή ξεκίνησε γύρω στο 1950 – όταν ξεκίνησαν οι δοκιμές πυρηνικών όπλων, τα γεωχημικά ίχνη των οποίων βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Έκτοτε, οι ερευνητές εξέτασαν 12 τοποθεσίες που θα μπορούσαν να παράσχουν το βασικό στοιχείο που απαιτείται για την υποστήριξη της θεωρίας τους, εννέα από τις οποίες τέθηκαν σε ψηφοφορία.

Χθες (11/7), οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι η λίμνη Κρόφορντ στο Οντάριο του Καναδά, αποτυπώνει καλύτερα τις γεωλογικές επιπτώσεις της Ανθρωποκαίνου εποχής. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες ότι η Ανθρωπόκαινος είναι μια γεωλογική πραγματικότητα, ή ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια νέα εποχή.

Οι επιστήμονες βρήκαν μια τοποθεσία που σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Γης

Η γεωλογική χρονική κλίμακα παρέχει το επίσημο πλαίσιο για την κατανόηση της ιστορίας της Γης. Οι γεωλόγοι χωρίζουν την ιστορία του πλανήτη μας σε αιώνες, εποχές, περιόδους, εποχές και ηλικίες – με τον αιώνα να είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου και την εποχή το μικρότερο.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή διανύουμε την Meghalayan εποχή, μέρος της Ολόκαινου εποχής, η οποία ξεκίνησε στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων πριν από 11.700 χρόνια, όταν οι πάγοι και οι παγετώνες άρχισαν να υποχωρούν. Η Ολόκαινος εποχή αποτελεί μέρος της Τεταρτογενούς Περιόδου, της πιο πρόσφατης διαίρεσης της Καινοζωικής Εποχής, η οποία με τη σειρά της αποτελεί μέρος του Φανεροζωικού Αιώνα – που εκτείνεται από 539 εκατομμύρια χρόνια πριν έως σήμερα.

Αυτά τα γεωλογικά κεφάλαια συχνά παίρνουν το όνομά τους από τον τόπο όπου μελετήθηκαν για πρώτη φορά. Η Ιουρασική περίοδος πήρε το όνομά της από τα πλούσια σε απολιθώματα πετρώματα στην οροσειρά του Ιούρα στη Γαλλία, ενώ η Κάμβρια περίοδος πήρε το όνομά της από το ρωμαϊκό όνομα της Ουαλίας.

Εάν εγκριθεί, η Ανθρωπόκαινος θα είναι η τρίτη εποχή της Τεταρτογενούς Περιόδου. Αυτό θα σημαίνει επίσης ότι η Ολόκαινος Εποχή ήταν ιδιαίτερα σύντομη καθώς άλλες εποχές έχουν διαρκέσει αρκετά εκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες βρήκαν μια τοποθεσία που σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Γης

Η γενέτειρα της Ανθρωπόκαινου εποχής

Κάθε διαίρεση στο επίσημο χρονολόγιο αντιπροσωπεύεται από μία μόνο γεωλογική τοποθεσία (GSSP) – η οποία αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το νέο ή το μοναδικό σε ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο της ιστορίας της Γης. Στην περίπτωση της λίμνης Κρόφορντ, τα ιζήματα που προέρχονται από τον πυθμένα της αποκαλύπτουν τα γεωχημικά ίχνη- συγκεκριμένα πλουτώνιο- από δοκιμές πυρηνικών βομβών.

Οι υπόλοιπες οκτώ πιθανές τοποθεσίες ήταν ένας βάλτος στα βουνά Sudeten της Πολωνίας, η λίμνη Searsville στην Καλιφόρνια, μια έκταση του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, ένας κόλπος στην Ιαπωνία, ένας ηφαιστειακός κρατήρας γεμάτος νερό στην Κίνα, ένας πυρήνας πάγου από γεώτρηση στην Ανταρκτική Χερσόνησο και δύο κοραλλιογενείς ύφαλοι, ο ένας στην Αυστραλία και ο άλλος στον Κόλπο του Μεξικού. Ο Γουότερς εκτιμά ότι η λίμνη Κρόφορντ κέρδισε επειδή το προτεινόμενο γεωχημικό σημείο εκκίνησης της Ανθρωπόκαινου που συνδέεται με το ίζημα είναι ιδιαίτερα ακριβές.

Η συγκεκριμένη λίμνη δεν είναι μεγάλη (καλύπτει 24 στρέμματα) αλλά είναι πολύ βαθιά- σχεδόν 24 μέτρα– και το ίζημα που βρίσκεται στον πυθμένα της μπορεί να χωριστεί σε ετήσια στρώματα προκειμένου να ληφθούν δείγματα για γεωχημικούς δείκτες της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η ανάλυση αυτή επιτρέπει στους επιστήμονες να δουν τις αλλαγές σε ετήσια ανάλυση, εξήγησε η Φρανσίν ΜακΚάρθι, καθηγήτρια γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπροκ στον Καναδά, η οποία έχει μελετήσει τη λίμνη.

«Το σχήμα (της λίμνης) περιορίζει την ανάμιξη της υδάτινης στήλης με αποτέλεσμα τα νερά του πυθμένα να μην αναμιγνύονται με τα επιφανειακά ύδατα. Ο πυθμένας της λίμνης είναι εντελώς απομονωμένος από τον υπόλοιπο πλανήτη», εξήγησε η ερευνήτρια.

Οι επιστήμονες της AWG θα υποβάλουν πρόταση για την επισημοποίηση της Ανθρωπόκαινου εποχής στην Υποεπιτροπή Τεταρτογενούς Στρωματογραφίας αργότερα αυτό το καλοκαίρι. Εάν τα μέλη της υποεπιτροπής συμφωνήσουν με πλειοψηφία 60%, η πρόταση θα υποβληθεί στη συνέχεια στη Διεθνή Επιτροπή Στρωματογραφίας, η οποία θα πρέπει επίσης να ψηφίσει και να συμφωνήσει με πλειοψηφία 60% για να προχωρήσει η πρόταση προς επικύρωση. Και τα δύο όργανα αποτελούν μέρος της Διεθνούς Ένωσης Γεωλογικών Επιστημών, η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο γεωεπιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Η τελική απόφαση αναμένεται στο 37ο Διεθνές Γεωλογικό Συνέδριο στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας τον Αύγουστο του 2024.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος