Οι αστροναύτες θα καλλιεργήσουν ντομάτες στο διάστημα

Array

Η NASA και οι διεθνείς εταίροι της μαθαίνουν εδώ και αρκετά χρόνια πώς να καλλιεργούν φρέσκα τρόφιμα στο εργαστήριο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ). Τώρα, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι τα μέλη του πληρώματος του ΔΔΣ ξεκίνησαν την επόμενη φάση στη διαστημική γεωργική μελέτη, την Veg-05, κατά την οποία θα καλλιεργήσουν ντομάτες.

«Δοκιμάζουμε τις ντομάτες και εξετάζουμε τις επιπτώσεις του φάσματος του φωτός στην ανάπτυξη της καλλιέργειας, το πόσο νόστιμες και θρεπτικές είναι, καθώς και τη μικροβιακή δραστηριότητα στους καρπούς και τα φυτά», ανέφερε σε προηγούμενη δήλωσή του η επιστήμονας του προγράμματος Life Sciences της NASA, Gioia Massa.

«Εξετάζουμε επίσης τη συνολική επίδραση της φροντίδας και της κατανάλωσης των καλλιεργειών στη συμπεριφορική υγεία του πληρώματος. Όλα αυτά θα παράσχουν πολύτιμα δεδομένα για τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος», σημείωσε.

Οι αστροναύτες θα καλλιεργήσουν ντομάτες στο διάστημα
(NASA)

Οι ντομάτες θα καλλιεργηθούν στο Σύστημα Παραγωγής Λαχανικών ή Veggie, τον διαστημικό κήπο του σταθμού, τον οποίο οι αστροναύτες έχουν χρησιμοποιήσει για να καλλιεργούν μέρος της τροφής τους. Ο Veggie όμως δεν είναι ένα θερμοκήπιο. Αν και έχει το μέγεθος μιας βαλίτσας, οι αστροναύτες έχουν καταφέρει να καλλιεργήσουν με επιτυχία μαρούλια, λάχανα, λάχανο, πιπεριές, ακόμη και όμορφα λουλούδια.

Αν και είμαστε ακόμη πολύ μακριά μέχρι να δούμε φάρμες στη Σελήνη, τα πειράματα Veggie θα είναι καθοριστικά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Οι αστροναύτες θα καλλιεργήσουν ντομάτες στο διάστημα
(NASA)

Η δυνατότητα των αστροναυτών να καλλιεργούν τη δική τους τροφή θα τους επιτρέψει να είναι πιο αυτάρκεις – μια κρίσιμη βελτίωση, δεδομένου ότι η NASA σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη μέχρι το 2024 και ενδεχομένως να δημιουργήσει μια βάση εκεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

ΠΗΓΗ: Futurism

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος