Οι αρχές της Νορβηγίας ζητούν από τους ανθρώπους να μην πλησιάζουν τη «φάλαινα-κατάσκοπο»

Οι ειδικοί πιστεύουν πως το ζώο μπορεί να έχει εκπαιδευτεί από τον ρωσικό στρατό.

Οι άνθρωποι θα πρεπει να «αποφεύγουν την επαφή» με τη διάσημη φάλαινα μπελούγκα που κολυμπά στις ακτές της Νορβηγίας για να μην την τραυματίσουν ή τη σκοτώσουν κατά λάθος, δήλωσε η Διεύθυνση Αλιείας της χώρας.

Η φάλαινα, με το παρατσούκλι Hvaldimir, απέκτησε διεθνή φήμη το 2019 αφού εντοπίστηκε να φέρει έναν ειδικό ιμάντα ρωσικής κατασκευής εξοπλισμένο με μια κάμερα, γεγονός που οδήγησε τους ειδικούς να πιστεύουν ότι το ζώο μπορεί να έχει εκπαιδευτεί από τη Ρωσία.

«Το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό είναι γνωστό ότι στο παρελθόν έχει εκπαιδεύσει φάλαινες στο πλαίσιο στρατιωτικών επιχειρήσεων όπως η φύλαξη ναυτικών βάσεων, η βοήθεια σε δύτες και η εύρεση χαμένου εξοπλισμού», δήλωσε ο Γιόργκεν Ρι Γουίγκ, θαλάσσιος βιολόγος στη Διεύθυνση Αλιείας της Νορβηγίας.

Οι αρχές της Νορβηγίας ζητούν από τους ανθρώπους να μην πλησιάζουν τη «φάλαινα-κατάσκοπο»
(Jorgen Ree Wiig/Norwegian Directorate of Fisheries)

Από το 2019, ταξιδεύει κατά μήκος των νορβηγικών ακτών με μερικές στάσεις στη διαδρομή, σύμφωνα με την υπηρεσία, η οποία πρόσθεσε ότι ο Hvaldimir τείνει να μένει σε φάρμες όπου έχει τη δυνατότητα να πιάνει εύκολα ψάρια. Η φάλαινα, η οποία αποτελεί προστατευόμενο είδος στη Νορβηγία ζει τώρα στο εσωτερικό του Όσλοφιορντ. Αυτό σημαίνει ότι έχει φτάσει σε μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή και ο κίνδυνος να τραυματιστεί είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

Σε δήλωσή του την Τετάρτη, ο διευθυντής Αλιείας Φρανκ Μπάκε-Γένσεν ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει μόνο μικρά περιστατικά όπου η φάλαινα έχει υποστεί μικροτραυματισμούς, κυρίως από την επαφή με σκάφη». Παρότρυνε ωστόσο τους πολίτες να κρατούν τις αποστάσεις τους, παρόλο που η φάλαινα είναι ήμερη και έχει συνηθίσει να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους.

Ο διευθυντής ρωτήθηκε επίσης αν πιστεύει πως η φάλαινα θα πρέπει να ζήσει σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

«Πάντα υποστηρίζουμε πως η εν λόγω φάλαινα είναι ένα ζώο που ζει ελεύθερα και δεν βλέπουμε κανένα λόγο να την αιχμαλωτίσουμε», απάντησε.

«Ωστόσο, τώρα που η φάλαινα βρίσκεται σε μια πιο ευάλωτη περιοχή και η πρόσβαση στην τροφή μπορεί να είναι περιορισμένη, θα εξετάσουμε διαφορετικά μέτρα», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος