Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να προστατεύσουν ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από αλλεργίες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο. Αυτοί οι τύποι αλλεργικών αντιδράσεων οφείλονται συνήθως στην απελευθέρωση ισταμίνης, πρωτεασών ή κυτοκινών από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε κοινή μελέτη που συμμετείχαν επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο Μοριακής Ιατρικής της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών (CeMM), το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ανακάλυψαν ότι τα αντισώματα IgE μαζί με τα ιστιοκύτταρα, μπορούν να αυξήσουν την αντίσταση του οργανισμού σε βακτηριακές λοιμώξεις τύπου Staphylococcus aureus.

Αυτά τα λεγόμενα «μαστοκύτταρα» ενεργοποιούνται από αντισώματα IgE, τα οποία αποτελούν τα συστατικά μιας συγκεκριμένης ανοσοαπόκρισης. Εάν αυτά τα αντισώματα είναι ευαίσθητα σε ορισμένα αλλεργιογόνα, με τη σειρά τους ενεργοποιούν τα ιστιοκύτταρα με κάθε νέα επαφή. Στη συνέχεια απελευθερώνουν ισταμίνες, πρωτεάσες ή διάφορες κυτοκίνες, με αποτέλεσμα το άτομο να αναπτύξει αλλεργικά συμπτώματα. Μέχρι σήμερα ωστόσο, το εξελικτικό υπόβαθρο αυτού του συστήματος, παρέμεινε μυστήριο.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η αλληλεπίδραση της IgE με τα ιστιοκύτταρα δεν είναι αρνητική μόνο για τον οργανισμό που πάσχει από αλλεργίες. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι τα ιστιοκύτταρα παίζουν ρόλο στην έμφυτη ανοσοαπόκριση στο δηλητήριο ορισμένων φιδιών και της μέλισσας. Με βάση αυτές τις μελέτες, οι επιστήμονες εξέτασαν τη σημασία της αλληλεπίδρασης των ιστιοκυττάρων και των αντισωμάτων IgE στην άμυνα κατά των τοξικών οργανισμών, όπως για παράδειγμα τα παθογόνα βακτήρια.

Λόγω της «τεράστιας κλινικής του σημασίας και του ευρέος φάσματος τοξινών», οι ερευνητές επέλεξαν το ανθεκτικό στα αντιβιοτικά βακτήριο Staphylococcus aureus ως μοντέλο παθογόνου. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, μόλυναν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με το παθογόνο. Επίσης μελέτησαν μοντέλα ιστιοκυττάρων in vitro προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν τις λειτουργίες επιλεγμένων συστατικών των μηχανισμών τελεστή IgE.

Διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που είχαν υποστεί ήπιες δερματικές λοιμώξεις με το παθογόνο, ανέπτυξαν ειδικά IgE αντισώματα κατά βακτηριακών συστατικών. Αυτή η ανοσοαπόκριση έκανε τα ποντίκια πιο ανθεκτικά σε σοβαρές δευτερογενείς λοιμώξεις του πνεύμονα ή του δέρματος και των ιστών. Τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που δεν είχαν τον μηχανισμό τελεστή IgE, ή τα μαστοκύτταρα, δεν αύξησαν την αντίσταση που απαιτείται για την καταπολέμηση σοβαρών δευτερογενών λοιμώξεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Immunity.

ΠΗΓΗ: Innovationorigins

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος