Υπέρσαυρος: Ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος που περπάτησε στη Γη

Ο μεγαλύτερος σε μήκος δεινόσαυρος που περπάτησε ποτέ πάνω στη Γη, είναι ο Υπέρσαυρος, σύμφωνα με νέα έρευνα. Όπως και άλλοι δεινόσαυροι, ο Υπέρσαυρος ανήκει στο γένος των διπλοκτόνων σαυρόποδων. Ο λαιμός του είναι μακρύς όπως και η ουρά του η οποία μοιάζει με μαστίγιο. Ο συγκεκριμένος δεινόσαυρος θεωρούνταν πάντα ως ένας από τους μεγαλύτερους σε μήκος, ωστόσο νέα ανάλυση απολιθωμάτων οδήγησε τους επιστήμονες να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ήταν όντως ο μεγαλύτερος σε μήκος δεινόσαυρος που περπάτησε στη Γη.

Ο Υπέρσαυρος έζησε πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια κατά την Ιουρασική περίοδο. Το μήκος του ξεπερνούσε τα 39 μέτρα και ενδεχομένως να έφτανε ακόμη και τα 42 μέτρα από το κεφάλι μέχρι την ουρά, δήλωσε ο Μπράιαν Κέρτις, παλαιοντολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Αριζόνα που ηγείται της έρευνας. Ο δεινόσαυρος αυτός θα πρέπει να ήταν μεγαλύτερος από τον Διπλόδοκο, ο οποίος μπορούσε να φτάσει σε μήκος τα 33 μέτρα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2006.

Το νέο εύρημα είναι σχεδόν 50 χρόνια στα σκαριά- το πρώτο δείγμα Υπέρσαυρου ανακαλύφθηκε το 1972 μαζί με άλλα απολιθώματα, οπότε δεν ήταν αμέσως σαφές ποια οστά ανήκαν στον συγκεκριμένο δεινόσαυρο.

Τα οστά ανακάλυψε ο εργάτης πεδίου Τζιμ Τζένσεν, ο οποίος συνέλεξε απολιθώματα για το Πανεπιστήμιο Brigham Young στη Γιούτα, στο λατομείο δεινοσαύρων Dry Mesa στο Κολοράντο. Ο Τζένσεν ανακάλυψε δύο ενωμένα οστά μήκους 2,4 μέτρων που συνθέτουν την ωμική ζώνη στους ενήλικες δεινόσαυρους και άλλα ερπετά. Στο λατομείο βρέθηκαν και άλλα οστά τα οποία ο Τζένσεν πίστευε ότι ανήκαν σε δύο άλλους σαυρόποδους δεινόσαυρους, τους οποίους αργότερα ονόμασε Ultrasauros και Dystylosaurus.

Η είδηση για τα οστά έγινε πρωτοσέλιδο τότε. Το κοινό γοητεύτηκε από το γεγονός ότι υπήρχε ένας δεινόσαυρος μεγαλύτερος από τον Βραχιόσαυρο, ο οποίος θεωρούνταν ο μεγαλύτερος σε μήκος δεινόσαυρος.

Το 1985, ο Τζένσεν ανέφερε σε άρθρο του στο περιοδικό «Great Basin Naturalist» ότι ανακάλυψε τρεις νέους δεινόσαυρους από το λατομείο. Ωστόσο, καθότι δεν ήταν εκπαιδευμένος παλαιοντολόγος, έκανε κάποια λάθη στην ανάλυσή του. Σήμερα, κάποιοι παλαιοντολόγοι αμφισβητούν το γεγονός ότι οι δεινόσαυροι Ultrasauros και Dystylosaurus είναι έγκυρα γένη και εκτιμούν ότι τα οστά αναγνωρίστηκαν λανθασμένα και ότι στην πραγματικότητα ανήκουν όλα στον Υπέρσαυρο.

Υπέρσαυρος: Ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος που περπάτησε στη Γη

Η περίπτωση του Υπέρσαυρου

Αυτή η επαναταξινόμηση των τριών δεινοσαύρων παρέχει στους επιστήμονες ένα πιο πλήρες δείγμα προς μελέτη, το οποίο είναι χρήσιμο για την εκτίμηση του μήκους του. Ουσιαστικά, η νέα μελέτη διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος. Για παράδειγμα, το ένα από τα οστά στο λατομείο είναι περίπου 25 εκατοστά μακρύτερο από το άλλο, γεγονός που οδήγησε πολλούς επιστήμονες να πιστέψουν ότι ανήκε σε άλλο γένος δεινοσαύρου. Όταν όμως το εξέτασε ο Κέρτις, διαπίστωσε ότι το μακρύτερο οστό ήταν στην πραγματικότητα παραμορφωμένο λόγω ρωγμών. Ο επιστήμονας εντόπισε παραμορφώσεις που προκλήθηκαν από περιβαλλοντικές δυνάμεις σε οστά που απέδωσε στον Διστυλόσαυρο και σε άλλα γένη, και απέδειξε ότι τα μεγάλα οστά ανήκαν σε Υπέρσαυρο.

Επιπλέον, δεν βρέθηκαν άλλα υπερβολικά μεγάλα οστά σαυρόποδων σε κοντινή απόσταση. Αντίθετα, όλα τα μεγάλα οστά που έμοιαζαν με αυτά των Διπλοκτόνων βρέθηκαν σε έναν θύλακα του λατομείου και δεν υπήρχαν διπλά οστά, δηλαδή υπάρχει μόνο ένα αριστερό και ένα δεξί, είπε ο Κέρτις. Επίσης, όλα τα ογκώδη οστά του δεινοσαύρου έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, οπότε πιθανότατα ανήκουν όλα σε Υπέρσαυρο, είπε ο Κέρτις.

Μετά το αρχικό εύρημα, άλλοι παλαιοντολόγοι έχουν ανακαλύψει και απολιθώματα που πιθανώς ανήκουν σε κάποιον Υπέρσαυρο.

Υπέρσαυρος: Ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος που περπάτησε στη Γη
(Daniel Barrera Guevara/Fossil Crates)

Πόσο μακρύς είναι;

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του λατομείου δεινοσαύρων Dry Mesa, οι ερευνητές αφαίρεσαν μεγάλα κομμάτια βράχων και απολιθωμάτων και τα τύλιξαν σε γύψινα καλούπια. Όμως αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και κουραστική, οπότε, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν αρκετά οστά τα οποία δεν έχουν αποκαλυφθεί, δήλωσε ο Κέρτις.

Με την πάροδο των ετών, ο Κέρτις εξέτασε μερικά από αυτά τα οστά και εντόπισε πέντε νέους σπονδύλους του λαιμού, έναν νέο σπόνδυλο της πλάτης, δύο νέους σπονδύλους της ουράς και έναν αριστερό ηβικό. Προηγουμένως, είχε αποδώσει λανθασμένα ορισμένους από αυτούς τους σπονδύλους ουράς στον Απατόσαυρο. Ωστόσο, άλλες έρευνες αποκάλυψαν ότι η ουρά του Υπέρσαυρου έμοιαζε με την ουρά του Απατόσαυρου και του Βαρόσαυρου. Σύμφωνα με τον Κέρτις, ο λαιμός του Υπέρσαυρου έφτανε τα 15 μέτρα, η ουρά του ξεπερνούσε τα 18 μέτρα, ενώ το συνολικό μήκος ήταν ή 39 ή 41 μέτρα.

«Αυτό το μήκος είναι τρελό. Είναι μακρύτερο από τρία κίτρινα σχολικά λεωφορεία, μετρώντας από το ρύγχος μέχρι την ουρά», δήλωσε ο Κέρτις.

Η θεωρία θα επιβεβαιωθεί εάν ο δεινόσαυρος με το παρατσούκλι Γολιάθ ταυτοποιηθεί επίσημα ως Υπέρσαυρος. Η έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, παρουσιάστηκε διαδικτυακά στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών.

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος