Ο σερ Ντέιβιντ Άτενμπορο ανακηρύχθηκε «Πρωταθλητής της Γης» από τον ΟΗΕ

Ο σερ Ντέιβιντ Άτενμπορο ανακηρύχθηκε «Πρωταθλητής της Γης» από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP). Το υψηλού κύρους βραβείο αναγνωρίζει τη δέσμευση του 95χρονου να αφηγείται ιστορίες για τον φυσικό κόσμο και την κλιματική αλλαγή.

Αποδεχόμενος το βραβείο, ο σερ Ντέιβιντ δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να αναλάβει δράση τώρα για την προστασία της φύσης και του πλανήτη. Τόνισε επίσης ότι οι επιτυχημένες περιβαλλοντικές ιστορίες πρέπει να μας γεμίζουν ελπίδα ότι η αλλαγή είναι δυνατή.

«Πριν από πενήντα χρόνια, οι φάλαινες βρίσκονταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης παγκοσμίως. Τότε οι άνθρωποι ενώθηκαν και τώρα υπάρχουν περισσότερες φάλαινες στη θάλασσα από όσες έχει δει ποτέ ο άνθρωπος», σημείωσε.

«Ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα και πώς να τα λύσουμε. Το μόνο που μας λείπει είναι η κοινή δράση».

Η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP Ίνγκερ Άντερσεν δήλωσε ότι ο ΟΗΕ επέλεξε να αναγνωρίσει τον σερ Ντέιβιντ Άτενμπορο λόγω της αφοσίωσής του στη φύση.

«Αν έχουμε πιθανότητες να αποτρέψουμε την καταστροφή του κλίματος και της βιοποικιλότητας και να καθαρίσουμε τα μολυσμένα οικοσυστήματα, είναι επειδή εκατομμύρια άνθρωποι ερωτευτήκαμε τον πλανήτη που απαθανατισε στα ντοκιμαντέρ και τα κείμενά του, με τη φωνή του», δήλωσε η Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια του UNEP.

Ο σερ Ντέιβιντ άρχισε να εργάζεται σε προγράμματα φυσικής ιστορίας τη δεκαετία του 1950 και οι εκπομπές του, οι οποίες γυρίστηκαν σε μακρινά μέρη του κόσμου, έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι προειδοποιήσεις του για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και στους ανθρώπους, έχουν γίνει πιο έντονες.

Ο σερ Ντέιβιντ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στα παιδιά και τους εφήβους που ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή. Η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε ότι η συνάντηση μαζί του ήταν «απερίγραπτη» και ότι όλοι θα πρέπει να προσπαθούν να του μοιάσουν.

Όταν κάποια παιδιά που επισκέφθηκαν το ενυδρείο του Λονδίνου ρωτήθηκαν για τον σερ Ντέιβιντ, δήλωσαν στο BBC ότι τους αρέσει να τον παρακολουθούν στην τηλεόραση και ότι έχουν και βιβλία γι’ αυτόν.

«Κάνει πολλά πράγματα για να στηρίξει τον πλανήτη μας και τα ζώα. Στην εκπομπή του, μας λέει ότι ο φυσικός κόσμος μπορεί να κινδυνεύσει αν δεν κάνουμε τη διαφορά», εξήγησε η 10χρονη Ράγια.

Ο 13χρονος Μπέντζαμιν δήλωσε ότι οι εκπομπές του σερ Ντέιβιντ τον ενέπνευσαν να γίνει θαλάσσιος βιολόγος. Μέσα από αυτές τις εκπομπές έμαθε για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε από την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

«Θέλω να μπορέσω να κάνω οικογένεια και να ζήσουν σε έναν ωραίο κόσμο. Αλλά αν αρχίσουμε να προσπαθούμε πολύ σκληρά, μπορούμε να σώσουμε τον φυσικό κόσμο», εξήγησε.

Η έμφαση που δίνει ο σερ Ντέιβιντ σε ιστορίες οικολογικής επιτυχίας, όπως η επαναφορά των φαλαινών από το σημείο της εξαφάνισης, είναι σημαντική, δήλωσε στο BBC News ο καθηγητής Ρικ Στάφορντ, θαλάσσιος βιολόγος στο πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ.

«Έφερε πραγματικά στο προσκήνιο την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας. Η αισιοδοξία είναι σημαντική, αλλά τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν δεν είναι επιστημονικά – είναι οικονομικά και πολιτικά», εξήγησε.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος