Ο Σαμ Άλτμαν προσπαθεί να συγκεντρώσει τρισεκατομμύρια δολάρια για να αναμορφώσει την παγκόσμια αγορά ημιαγωγών

Ο Άλτμαν έχει αναφερθεί πολλές φορές στο πρόβλημα της έλλειψης των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης λέγοντας ότι περιορίζει την ανάπτυξη των εργαλείων της OpenAI.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, αναζητά τρισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις για την αναμόρφωση της παγκόσμιας βιομηχανίας ημιαγωγών (τσιπ), σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο Άλτμαν έχει αναφερθεί πολλές φορές στο πρόβλημα της έλλειψης των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης λέγοντας ότι περιορίζει την ανάπτυξη των εργαλείων της OpenAI. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, ο Άλτμαν εξετάζει ένα σχέδιο που θα αυξήσει την παγκόσμια ικανότητα κατασκευής τσιπ, και φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει 5-7 τρισεκατομμύρια δολάρια για το εγχείρημα, ανέφερε η Wall Street Journal.

Την Τετάρτη (7/2), ο Άλτμαν έγραψε μια ανάρτηση στο Twitter/X ότι η OpenAI πιστεύει πως «ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, όπως ενέργεια, κέντρα δεδομένων κ.λπ. – από ό,τι οι άνθρωποι σχεδιάζουν σήμερα να κατασκευάσουν». Πρόσθεσε ότι «η δημιουργία υποδομών τεχνητής νοημοσύνης μαζικής κλίμακας και μια ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανταγωνιστικότητα».

Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια του Άλτμαν να επενδύσει σε τσιπ. Λίγο πριν από τη σύντομη απομάκρυνσή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI, ο Άλτμαν ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή για να προσελκύσει χρηματοδότηση για ένα έργο που έφερε την κωδική ονομασία Tigris (Τίγρης), το οποίο θα ανταγωνιζόταν την Nvidia.

Το 2018, ο Άλτμαν επένδυσε σε μια νεοσύστατη εταιρεία τσιπ τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Rain Neuromorphics, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, και το 2019, η OpenAI σύναψε συμφωνία για την απόκτηση τσιπ από τη Rain για 51 εκατομμύρια δολάρια. Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ υποχρέωσαν μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που υποστηρίζεται από τη Saudi Aramco να πουλήσει τις μετοχές της στην Rain.

Η Nvidia ελέγχει σήμερα περίπου το 80% της αγοράς ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης υψηλών προδιαγραφών. Οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών της εταιρείας (GPU), τροφοδοτούν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα της OpenAI, της Alphabet, της Meta και άλλων νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο Άλτμαν πιθανότατα επιδιώκει να το αλλάξει αυτό.

ΠΗΓΗ: CNBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος