Ο πιο ταξιδιάρης κούκος στον κόσμο έχει διασχίσει τη Σαχάρα 10 φορές μέσα σε 5 χρόνια

Ένα είδος κούκου, το Cuculus canorus μόλις έσπασε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ, έχοντας διανύσει περισσότερα από 80.000 χιλιόμετρα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το πιο κοινό είδος κούκου περνά τον χειμώνα στην Αφρική και μεταναστεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο την άνοιξη, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση British Trust for Ornithology (BTO). Όμως οι πληθυσμοί αυτών των κούκων άρχισαν να μειώνονται συνεχώς με αποτέλεσμα να έχουν συρρικνωθεί σε ποσοστό άνω του 65% και να βρίσκονται στις λίστες των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Το 2009, το είδος προστέθηκε στην «κόκκινη λίστα» της Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών, που σημαίνει ότι η προστασία τους αποτελεί υψηλή προτεραιότητα . Για να κατανοήσει καλύτερα γιατί μειώνεται ο πληθυσμός των κούκων, η BTO ξεκίνησε το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Κούκων το 2011. Έκτοτε, η ομάδα τοποθετεί συσκευές παρακολούθησης με στόχο τη συλλογή δεδομένων. Το 2016 οι επιστήμονες τοποθέτησαν έναν πομπό σε έναν αρσενικό κούκο που εντοπίστηκε στη Βρετανία και ονομάστηκε PJ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κούκος διέσχιζε την Σαχάρα και από την Ακτή Ελεφαντοστού περνούσε στην Ισπανία, την Γαλλία και κατέληγε στην Βρετανία. Σήμερα, ο PJ είναι το πρώτο πουλί στο Cuckoo Tracking Project που έχει ολοκληρώσει πέντε μεταναστεύσεις και έχει διασχίσει τη Σαχάρα 10 φορές.

«Είναι ένας καταπληκτικός και ασυνήθιστος κούκος», δήλωσε ο Κρις Χιούσον, επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος παρακολούθησης κούκων. «Συνήθως μεταναστεύουν στην Αφρική είτε μέσω της Ισπανίας είτε της Ιταλίας και συνεχίζουν στην ίδια διαδρομή κάθε χρόνο, αλλά ο PJ έχει ακολουθήσει και τις δύο διαδρομές, καθώς και μία άλλη κατά τη διάρκεια των πέντε ετών και, στην πραγματικότητα, το περασμένο φθινόπωρο, σταμάτησε και στην Ισπανία και την Ιταλία». Αλλάζοντας τη διαδρομή του, ο PJ ενδέχεται να κατάφερε να αποφύγει τις δυσμενείς συνθήκες κατά τη μετανάστευσή του, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσής του, πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Ο Χιούσον και η ομάδα του είχαν διαπιστώσει προηγουμένως ότι οι διαδρομές που ακολουθούν οι κούκοι προς την Αφρική συνδέονται με διαφορετικά επίπεδα θνησιμότητας, σύμφωνα με μια έκθεση του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

Συγκεκριμένα, τα πουλιά που πετούν κατά μήκος της «δυτικής διαδρομής», μέσω της Ισπανίας και του Μαρόκου, φαίνεται ότι είναι πιθανότερο να πεθάνουν πριν καταφέρουν να διασχίσουν την Σαχάρα, σε σύγκριση με εκείνα που ακολουθούν την «ανατολική διαδρομή» μέσω της Ιταλίας ή των Βαλκανίων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι περισσότεροι από τους θανάτους στη δυτική διαδρομή συνέβησαν στην Ευρώπη, εξαιτίας των πρόσφατων ξηρασιών, των πυρκαγιών, των μεγάλων αλλαγών στα ενδιαιτήματα και των ελλείψεων στις μεγάλες κάμπιες της περιοχής, που είναι και η αγαπημένη τροφή του κούκου. Ωστόσο, παρά τις πολλές προκλήσεις, ο PJ επέστρεψε στο Σάφολκ για άλλη μια φορά και φέτος το καλοκαίρι θα γίνει 6 ετών, θα είναι δηλαδή, έναν χρόνο μικρότερος από τον γηραιότερο κούκο που έχει καταγραφεί στα βρετανικά αρχεία.

ΠΗΓΗ: Live Science

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος