Ο Π. Λιγοξυγκάκης, καθηγητής ανοσολογίας, μιλάει για τα mRNA εμβόλια και τα τεστ ανίχνευσης του καρκίνου (video)

«Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο να δημιουργήσουμε εμβόλια mRNA χρειάστηκαν γύρω στα εξήντα χρόνια έρευνας», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Πέτρος Λιγοξυγκάκης, καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Η πρώτη αναφορά για το mRNA ήταν το 1961 και η πρώτη προσπάθεια για εμβόλιο ήταν το 1992», σχολίασε ο διακεκριμένος επιστήμονας για τις έρευνες που γίνονται πάνω στον τομέα των εμβολίων.

Μετά τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna, που ήταν από τα πρώτα mRNA που ανακαλύφθηκαν για την αντιμετώπιση της Covid-19, τώρα η διεθνής επιστημονική κοινότητα αξιοποιεί αυτή τη γνώση για την ανίχνευση του καρκίνου.

«Αυτή είναι μια κλινική δοκιμή στο Imperial College όπου έχουν καταλήξει σε πενήντα βιοδείκτες διαφόρων μορφών καρκίνου και προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εργαστηριακό τεστ όπου και οι πενήντα αυτοί βιοδείκτες του καρκίνου θα μπορούν να ανιχνευτούν. Αν αυτό γίνει θα είναι μια πολύ μεγάλη πρόοδος. Όσο πιο νωρίς ανιχνευτεί ένας καρκίνος τόσο πιο πρώιμη είναι η πρόοδος».

Δεν είμαστε κοντά σε ένα φάρμακο για τον κορονοϊό

Aναφορικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό ο κ. Λιγοξυγκάκης δήλωσε ότι θα είναι και η τελευταία. «Υπάρχει καλή ανοσία. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι μετράνε τα αντισώματα και τα βρίσκουν να ελαττώνονται μετά από κάποιο διάστημα είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα κύτταρα μνήμης παραμένουν. Ο οργανισμός δεν θα συνεχίσει να παράγει αντισώματα όταν δεν υπάρχει μόλυνση. Όλα τα ζώα, όπως και ο άνθρωπος, παράγει πρωτεϊνες, όταν υπάρχει λόγος. Θα παραχθούν αντισώματα μόνο αν χρειαστεί».

Όσον αφορά την ανακάλυψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ο καθηγητής ανοσολογίας θεωρεί ότι είμαστε ακόμη μακριά. «Δεν είμαστε κοντά σε ένα φάρμακο που θα προλάβει τον κορονοϊό. Υπάρχουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται σε κλινικές. Για πρόληψη είναι μόνο τα εμβόλια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος