Ο Νιλ Τούροκ για την υπόθεση ενός παράλληλου σύμπαντος που πηγαίνει προς τα πίσω στο χρόνο

Array

Ο συμπαντικός πληθωρισμός είναι η ιδέα ότι, στις πρώτες του στιγμές, το σύμπαν υπέστη μια ξαφνική, ακραία διαστολή. Αυτό είναι ευρέως αποδεκτό επειδή εξηγεί γιατί ο χωροχρόνος είναι σχεδόν απόλυτα επίπεδος και γιατί η ύλη στο σύμπαν εμφανίζεται τόσο ομαλά κατανεμημένη στις μεγαλύτερες κλίμακες. Ή μήπως όχι;

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές της διόγκωσης, οι περισσότερες από τις οποίες δεν θα οδηγούσαν στο σύμπαν που παρατηρούμε και η ανάγκη μιας τέτοιας «τελειοποίησης» της θεωρίας για να ταιριάζει με τις παρατηρήσεις κάνει μερικούς φυσικούς νευρικούς.

Μεταξύ αυτών είναι και ο Νιλ Tούροκ, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής Πέριμετερ στο Βατερλό του Καναδά και τώρα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Τούροκ, μαζί με τον Λάθαμ Μπόιλ στο Ινστιτούτο Πέριμετερ, έχει προτείνει μια εναλλακτική λύση για τη θεωρία του συμπαντικού πληθωρισμού, η οποία μπορεί να εξηγήσει την εξέλιξη του πρώιμου σύμπαντος χωρίς λεπτή προσαρμογή.

Το 2018, παίρνοντας στα σοβαρά μια από τις βαθύτερες συμμετρίες της φύσης, κατέληξαν σε μια υπόθεση που προκαλεί το μυαλό: ένα κατοπτρικό σύμπαν που εκτείνεται χρονικά προς τα πίσω από τη μεγάλη έκρηξη.

Ένα μη παρατηρήσιμο αντικόσμο είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Δεν βοήθησε το γεγονός ότι οι παρατηρήσεις παράξενων σωματιδίων από το τηλεσκόπιο ANITA στην Ανταρκτική, που αρχικά επικαλέστηκαν ως πιθανή απόδειξη της ιδέας, αποδείχθηκαν ψευδής συναγερμός.

Όμως ο Τούροκ και ο Μπόιλ εξέλιξαν τη σκέψη τους. Τώρα, μετά από έναν καταιγισμό δημοσιεύσεων, υποστηρίζουν ότι το κατοπτρικό σύμπαν εξηγεί όλα όσα μπορεί να εξηγήσει τον συμπαντικό πληθωρισμό, αλλά και πολλά άλλα μυστήρια, όπως αυτό της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας. Έχουν κάνει ακόμη και επαληθεύσιμες προβλέψεις σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τους σκεπτικιστές.

Πηγή: newscientist.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος