Ο φουτουριστής David Shrier μιλά στο ertnews.gr για την τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον της εκπαίδευσης

Ο David Shrier είναι διεθνώς αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας στην καινοτομία της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Esme Learning, μιας εταιρείας ψηφιακής μάθησης που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο Shrier είναι επίσης κυβερνητικός σύμβουλος και συνεχίζει να συνεργάζεται με κυβερνήσεις και φορείς στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Το 2020, ορίστηκε σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τεχνητή νοημοσύνη. Σήμερα είναι καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης και καινοτομίας στο Imperial College του Λονδίνου.

Στις αρχές Νοεμβρίου ο Shrier συμμετείχε στο Web Summit που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα. Το ertnews.gr βρέθηκε εκεί και συνομίλησε μαζί του.

Πώς προβλέπετε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και ζούμε στη μετά την πανδημία εποχή;

Η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), στον εταιρικό κόσμο. Σε κλάδους όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η ψηφιοποίηση των μετρητών έχει ξεπεράσει κάποια από τα τελευταία εμπόδια, λόγω ανάγκης. Από την άλλη πλευρά, το ψηφιακό χάσμα έχει γίνει πιο έντονο: αν δεν είχες ψηφιακή πρόσβαση πριν από την πανδημία, υπέφερες εκθετικά περισσότερο. Πιστεύω επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα υιοθετηθεί ταχύτερα από ό,τι στο παρελθόν, εν μέρει λόγω της «Μεγάλης Παραίτησης» των εξαντλημένων εργαζομένων που αρνούνται να παραμείνουν σε δουλειές που δεν τους αρέσουν. Όως οι οργανισμοί εξακολουθούν να χρειάζονται να κάνουν τη δουλειά τους και έτσι στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να καλύψουν το κενό απασχόλησης.

Έχετε πει ότι «από τα 25.000 πανεπιστήμια του κόσμου, τα 24.000 ήταν απροετοίμαστα για την αντιμετώπιση του COVID». Γιατί συνέβη αυτό και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε μια ποιοτική και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση;

Μόνο λίγα πανεπιστήμια είχαν διερευνήσει σοβαρά την ψηφιακή μάθηση πριν από την πανδημία – πολλά άλλα την είχαν ως περιθωριακή δραστηριότητα. Η πανδημία ανάγκασε τους πάντες να περάσουν στην ψηφιακή εκπαίδευση, ορισμένοι με μεγαλύτερη ευχέρεια από άλλους. Ο αγώνας προσαρμογής οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα πανεπιστήμια είναι ιστορικά αργούν να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες και μεθόδους διδασκαλίας.

Πρέπει να εκπαιδεύσουμε το διδακτικό προσωπικό και να το βοηθήσουμε να κατανοήσει ότι το διαδίκτυο είναι ένα θεμελιωδώς διαφορετικό μέσο, δηλαδή δεν μπορείτε να πάρετε μια διάλεξη μέσα στην τάξη, να τη βάλετε στο Zoom και να έχετε τον ίδιο παιδαγωγικό αντίκτυπο.

Οι νέες τεχνολογίες, όπως η πλατφόρμα συνεργασίας Riff της Esme Learning, μπορούν να βοηθήσουν στην αναδημιουργία και τη βελτίωση της εμπειρίας της ομαδικής εργασίας για την παροχή ποσοτικά καλύτερων μαθησιακών αποτελεσμάτων. Μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι βλέπουμε τα κορυφαία πανεπιστήμια των 10 να αρχίζουν να συνεργάζονται μαζί μας και τώρα επιδιώκουμε να επεκταθούμε στο ευρύτερο σύμπαν των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Σε ορισμένες από τις πρώτες εργασίες μας, βλέπουμε αποτελέσματα που είναι κατά 50% καλύτερα ακόμη και από μια πολύ καλή δια ζώσης παράδοση, οπότε αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ηθική τεχνητή νοημοσύνη και να διασφαλίσουμε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα γίνει με σεβασμό στην ιδιωτική ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση σχετικά με το τι πρέπει να είναι η ηθική ή η αξιόπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη. Περισσότερα από 40 έθνη έχουν ένα κοινό σύνολο ηθικών αρχών που μπορούν να εξηγηθούν πολύ απλά. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η ευαισθητοποίηση και η ανάπτυξη ικανοτήτων στους καινοτόμους της ΤΝ, βοηθώντας τους ανθρώπους να κατανοήσουν πώς να εφαρμόσουν αυτές τις ιδέες και ποιες είναι οι επιπτώσεις των τεχνολογιών ΤΝ που αναπτύσσουν. Μια συνάδελφός μου στο Imperial, η Κριστίνα Κόπελ, χρησιμοποιεί τη νευροεπιστήμη για να προωθήσει την αλλαγή συμπεριφοράς στους οργανισμούς και νομίζω ότι αυτός ο τομέας υπόσχεται να συμβάλλει στην υιοθέτηση της αξιόπιστης ΤΝ.

Ο φουτουριστής David Shrier μιλά στο ertnews.gr για την τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον της εκπαίδευσης

Τι είναι η εκτεταμένη νοημοσύνη (Extended intelligence) και πώς μπορεί να προστατεύσει τις παγκόσμιες κυβερνήσεις από κυβερνοεπιθέσεις;

Η εκτεταμένη νοημοσύνη είναι η συγχώνευση ανθρώπου και μηχανής, η οποία είναι ικανή να κάνει πράγματα που ούτε η τεχνητή νοημοσύνη ούτε ο άνθρωπος μπορούν να κάνουν ξεχωριστά. Τα συστήματα αυτά μπορούν να αντλήσουν καινοτόμες ιδέες από το πλήθος μέσω crowdsourcing, να κάνουν τους οργανισμούς πιο ευέλικτους, ακόμη και να προβλέπουν μελλοντικά γεγονότα.

Ποια είναι η άποψή σας για το metaverse; Οι επικριτές λένε ότι θα γίνει μια καπιταλιστική δυστοπία στα χέρια του Ζούκερμπεργκ.

Το metaverse, ως έννοια, είναι μια συναρπαστική εξέλιξη που θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους παραγωγικότητας, συνεργασίας και κοινότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Meta, από την άλλη πλευρά – το rebranding του Facebook και η σκέψη ότι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα ελέγχει ένα μεγάλο μέρος αυτού του νέου κόσμου – είναι βαθιά ανησυχητικό. Έχω γράψει εκτενώς για τις ηθικές και δεοντολογικές ελλείψεις του Facebook τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο νέο μου βιβλίο, οπότε δεν θα σας εκπλήξει να με ακούσετε να λέω ότι πρέπει να δώσουμε σοβαρή προσοχή στην ιδέα ότι οι ίδιοι άνθρωποι που κλόνισαν τους πυλώνες της φιλελεύθερης δημοκρατίας, το Facebook, προσπαθούν τώρα να εισχωρήσουν ακόμη πιο βαθιά στη ζωή μας και στον εγκέφαλό μας. Συμφωνώ με τον όρο «δυστοπία», θα διαφωνήσω με το πόσο «καπιταλιστική» θα είναι πραγματικά. Φοβάμαι πως θα είναι μονοπωλιακή και απολυταρχική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος