Ο ελληνικός μικροδορυφόρος Upsat φεύγει για το διάστημα

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον μικροδορυφόρο UPSat

O UPSat αποτελεί τον πρώτο μικροδορυφόρο ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και είναι δημιούργημα του Πανεπιστημίου Πατρών και του Libre Space Foundation στο πλαίσιο του προγράμαμτος QB50.

Η αποστολή QB50 υπάγεται στο Ερευνητικό Ευρωπαϊκό ‘Εργο (FP7 Space) και συντονίζεται από το Ινστιτούτο Von Karman. Το πρόγραμμα προβλέπει την υπό συνθήκες  δημιουργία των μικροδορυφόρων, την εκτόξευση και την επιχειρησιακή λειτουργία ενός συγκροτήματος  50 Μικροδορυφόρων, που θα χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή δεδομένων και τη μελέτη της κατώτερης θερμόσφαιρας (380 km από την επιφάνεια της γης).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει δύο συμμετοχές στο πρόγραμμα QB50 (Πανεπιστήμιο Πατρών και Πανεπιστήμιο Θράκης).

Ο δορυφόρος UPSat μαζί με τους υπόλοιπους μικροδορυφόρους ήταν προγραμματισμένο  να εκτοξευθεί στις 28 Μαρτίου από το Kennedy Space Center, με τον πύραυλο-φορέα ATLAS V (01.00 και  03.00 ώρα Ελλάδος). Η διαδικασία αυτή αναβλήθηκε για τις προσεχείς ημέρες.

Στο webdocs.ert.gr/upsat μπορείτε να δείτε βήμα προς βήμα το “ταξίδι” του δορυφόρου και να γνωρίστε τους ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά για να φτάσουν την Ελλάδα στο διάστημα.

Η έρευνα και ο συντονισμός του αφιερώματος έγινε από τη Μαρία Τσίρου, στο πλαίσιο της πρακτικής της άσκησης στα Νέα Μέσα της ΕΡΤ. Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 και ολοκληρώθηκε πριν μερικές ημέρες με τις συνεντεύξεις προσώπων από την ομάδα που δημιούργησε τον δορυφόρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος