ΝΥΤ: Ο προγραμματισμός χωρίς κώδικα θα εκδημοκρατίσει την τεχνητή νοημοσύνη

Ο Σον Κιούζακ, μηχανικός λογισμικού στη Microsoft και ερασιτέχνης μελισσοκόμος, έψαχνε να βρει έναν τρόπο για να δει αν στις κυψέλες του έμπαινε κάτι άλλο εκτός από μέλισσες. Έτσι κατασκεύασε ένα μικροσκοπικό φωτογραφικό θάλαμο που έβγαζε φωτογραφίες κάθε φορά που εμφανιζόταν κάτι γύρω του. Αλλά η ταξινόμηση των χιλιάδων πορτραίτων εντόμων αποδείχθηκε κουραστική.

Τότε έμαθε για ένα νέο προϊόν πάνω στο οποίο δούλευε η εταιρεία με την ονομασία Lobe.ai, το οποίο επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εκπαιδεύσει ένα σύστημα υπολογιστικής όρασης να αναγνωρίζει αντικείμενα. Ο Κιούζακ το χρησιμοποίησε για να αναγνωρίζει τις μέλισσές του, αλλά και για να έχει το νου του για την ασιατική φονική σφήκα.

Ο Κιούζακ είναι ένας από τους «προγραμματιστές πολίτες», οι οποίοι χρησιμοποιούν νέα προϊόντα που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη (A.I.) χωρίς να χρειάζεται να γράψει ούτε μια γραμμή κώδικα υπολογιστή. Οι υποστηρικτές της τεχνητής νοημοσύνης «χωρίς κώδικα» πιστεύουν ότι η ευρεία εφαρμογή της θα αλλάξει τον κόσμο.

«Προσπαθούμε να πάρουμε την τεχνητή νοημοσύνη και να την απλοποιήσουμε», δήλωσε στους ΝΥΤ ο Κρεγκ Γουισνέσκι, συνιδρυτής της Akkio, μιας εταιρείας που επιτρέπει στον καθένα να κάνει προβλέψεις χρησιμοποιώντας δεδομένα.

Η τεχνητή νοημοσύνη ακολουθεί μια γνώριμη εξέλιξη. «Αρχικά χρησιμοποιείται από έναν μικρό πυρήνα επιστημόνων», εξήγησε στους ΝΥΤ ο Τζόναθαν Ράιλι, συνιδρυτής της Akkio. «Στη συνέχεια, η βάση των χρηστών επεκτείνεται σε μηχανικούς που μπορούν να κατανοήσουν την τεχνολογία και την ορολογία, μέχρι, τελικά, να γίνει αρκετά φιλική προς τον χρήστη, ώστε σχεδόν ο καθένας να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει».

Ακριβώς όπως τα εικονίδια αντικατέστησαν τις δυσνόητες εντολές προγραμματισμού στους οικιακούς υπολογιστές, οι νέες πλατφόρμες χωρίς κώδικα αντικαθιστούν τις γλώσσες προγραμματισμού με απλές και οικείες διεπαφές ιστού. Ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις φέρνουν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης σε μη προγραμματιστές σε διάφορους τομείς.

Το Juji, για παράδειγμα, είναι ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να κάνει τη δημιουργία A.I. chatbots τόσο εύκολη όσο και τη δημιουργία μιας παρουσίασης PowerPoint. Χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για να χειρίζεται αυτόματα πολύπλοκες ροές συνομιλιών και να συμπεραίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χρηστών, ώστε να εξατομικεύει κάθε εμπλοκή αντί να δίνει απλώς προ-προγραμματισμένες αλληλεπιδράσεις.

Η συνιδρύτριά της εταιρείας, Μισέλ Ζου, δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να αποκτήσουν τα chatbots Juji προηγμένες ανθρώπινες κοινωνικές δεξιότητες, όπως η συναισθηματική νοημοσύνη, ώστε να μπορούν να συνδεθούν με τους χρήστες σε πιο ανθρώπινο επίπεδο από ό,τι τα υπάρχοντα συστήματα.

Ωστόσο δεν είναι όλα τα υπάρχοντα εργαλεία αρκετά ισχυρά για να κάνουν κάτι περισσότερο από απλές εργασίες. Το Teachable Machines της Google είναι ένα εργαλείο υπολογιστικής όρασης παρόμοιο με το Lobe.ai. Ο Στιβ Σέιλινγκ, ένας πρώην αρχιτέκτονας τοπίου συνεργάστηκε με την ομάδα Teachable Machines για περίπου ενάμιση χρόνο για να εκπαιδεύσει ένα σύστημα να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί διακόπτες χρησιμοποιώντας τις εκφράσεις του προσώπου του.

«Γίνεται πιο ακριβές με περισσότερα δεδομένα», δήλωσε στους ΝΥΤ. Αλλά η διαδικασία συλλογής αυτών των δεδομένων ήταν κουραστική και το σύστημα δεν έφτασε ποτέ στο επίπεδο ακρίβειας που απαιτείται. «Ο αυτοματισμός πρέπει να είναι πάνω από 99%  αξιόπιστος για να εξαρτάται κανείς από αυτόν», είπε.

Παρόλα αυτά, είναι ακόμη νωρίς. «Τα εργαλεία A.I. χωρίς κώδικα βρίσκονται ακόμη στις παρυφές του ευρύτερου κινήματος χωρίς κώδικα, επειδή δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που να κατανοούν τη μηχανική μάθηση αρκετά ώστε να ονειρεύονται τι είναι δυνατό», δήλωσε στους ΝΥΤ ο Τζος Τιέρναν, ο οποίος διευθύνει το No Code Founders, μια κοινότητα μη τεχνικών επιχειρηματιών που χρησιμοποιούν εργαλεία χωρίς κώδικα, όπως το WordPress ή το Bubble.

ΝΥΤ: Ο προγραμματισμός χωρίς κώδικα θα εκδημοκρατίσει την τεχνητή νοημοσύνη
(Cem Dilmegani)

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη καθιστούν τις πλατφόρμες χωρίς κώδικα πιο ισχυρές. Η OpenAI, η εταιρεία που συνίδρυσε ο Ίλον Μασκ, διαθέτει ένα τεράστιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το GPT-3, το οποίο μπορεί να γράψει κώδικα όταν του ζητηθεί με απλά αγγλικά. Μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει ιστοσελίδες και να κάνει άλλες βασικές εργασίες προγραμματισμού. Η OpenAI χρησιμοποίησε το σύστημα για να δημιουργήσει το GitHub Copilot, ένα εργαλείο που λειτουργεί ως αυτόματη συμπλήρωση για τους προγραμματιστές. Η DeepMind, θυγατρική της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα με ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ικανό να γράφει πλήρη κώδικα για να λύνει σύνθετα προβλήματα.

Ήδη, οι χρήστες της πλατφόρμας Power Platform της Microsoft, η οποία περιλαμβάνει μια οικογένεια προϊόντων χωρίς κώδικα, μπορούν να δημιουργήσουν απλές εφαρμογές.

«Θα μπορούσα να πω κάτι όπως, ‘αναζητήστε όλα τα αρχεία πελατών από το περασμένο έτος και αυτό θα το κάνει αυτόματα», δήλωσε στους ΝΥΤ ο Τσαρλς Λαμάνα, εταιρικός αντιπρόεδρος της Microsoft για τις επιχειρηματικές εφαρμογές και πλατφόρμες. Υπολογίζει ότι οι μισές από όλες τις εργασίες γραφείου θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν με Α.Ι., αν υπήρχαν αρκετοί προγραμματιστές για να κάνουν τη δουλειά. «Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να γίνουν προγραμματιστές χωρίς κώδικα», είπε χαρακτηριστικά.

Τελικά το ευρύ κοινό θα είναι σε θέση να δημιουργεί λογισμικό με Α.Ι. με τον ίδιο τρόπο που οι έφηβοι σήμερα δημιουργούν εξελιγμένα εφέ βίντεο που θα απαιτούσαν ένα επαγγελματικό στούντιο πριν από μία ή δύο δεκαετίες.

Προς το παρόν, όμως, οι περισσότεροι χρήστες της Α.Ι. χωρίς κώδικα είναι επαγγελματίες που θέλουν να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πράγματα χωρίς να χρειάζεται να εμπλέξουν έναν προγραμματιστή.

Το AppSheet της Google, για παράδειγμα, είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα όπου οι άνθρωποι μπορούν να συνδέσουν δεδομένα και, με ένα μόνο κλικ, να δημιουργήσουν εφαρμογές που μπορούν να ανοίξουν σε smartphone, ταμπλέτα ή υπολογιστή. Χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να κατανοήσει την πρόθεση των χρηστών και τους επιτρέπει να δημιουργούν εφαρμογές για κινητά και επιτραπέζιες συσκευές, με ενσωματωμένες λειτουργίες υπολογιστικής όρασης και προγνωστικής ανάλυσης. Η δημιουργία εφαρμογών για προσωπική χρήση είναι δωρεάν.

«Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο που έχουν ομάδες ανθρώπων που πρέπει να συντονίζουν χρονοδιαγράμματα και εργασίες, δήλωσε ο Πραβίν Σεσάντρι, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της AppSheet. Ως παράδειγμα ανέφερε τη New Incentives, μια οργάνωση που δίνει μικρά χρηματικά ποσά σε μητέρες σε ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές της Νιγηρίας για να τις ενθαρρύνει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Για να παρακολουθούν αυτά τα δεδομένα, δημιούργησαν μια εφαρμογή με το AppSheet, την οποία χρησιμοποιούν τώρα οι υπάλληλοί τους στο πεδίο.

Τι απέγινε όμως ο Σον Κιούζακ; Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του δεν εντόπισε ποτέ μια φονική ασιατική σφήκα, αλλά έπιασε πολλές άλλες σφήκες και σκουλήκια που τρύπωναν στις κυψέλες του – ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για τηον προγραμματισμό χωρίς κώδικα.

ΠΗΓΗ: NYT

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος