NOAA: Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για έντονη περίοδο τυφώνων στον Ατλαντικό για το 2022

Δύο από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες στην ιστορία, ο τυφώνας Opal κατηγορίας 4 το 1995 και ο τυφώνας Κατρίνα κατηγορίας 5 το 2005, ενισχύθηκαν από το λεγόμενο «Κυκλικό Ρεύμα» (Loop Current) στον Κόλπο του Μεξικού. Πρόκειται για ένα ρεύμα ζεστού τροπικού νερού που κινείται ασυνήθιστα μακριά στον Κόλπο για την εποχή αυτή, με τη δύναμη να μετατρέψει τις τροπικές καταιγίδες σε τεράστιους τυφώνες.

Για έβδομη συνεχή χρονιά η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) προβλέπει μια περίοδο τυφώνων άνω του μέσου όρου, με 14 έως 21 καταιγίδες. Οι μετεωρολόγοι της Αμερικανικής υπηρεσίας φοβούνται ότι αν μια από αυτές τις τροπικές καταιγίδες περάσει πάνω από τα θερμά νερά του ρεύματος θα μπορούσε να ενισχυθεί και να εξελιχθεί σε εξαιρετικά ισχυρό τυφώνα μέσα σε μια νύχτα. Η NOAA αναμένει τρεις έως έξι μεγάλους τυφώνες πάνω από την κατηγορία 3 με ανέμους άνω των 178 χλμ./ώρα.

Αν κοιτάξετε τους χάρτες θερμοκρασίας του Κόλπου του Μεξικού, μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε το κυκλικό ρεύμα. Περνάει από το κανάλι του Γιουκατάν μεταξύ Μεξικού και Κούβας στον Κόλπο του Μεξικού και στη συνέχεια επιστρέφει μέσω του Πορθμού της Φλόριντα.

«Παρακολουθώ το θερμικό περιεχόμενο των ωκεανών για περισσότερα από 30 χρόνια ως θαλάσσιος επιστήμονας. Οι συνθήκες που βλέπω στον Κόλπο τον Μάιο του 2022 με ανησυχούν », έγραψε σε άρθρο του στο The Conversation, ο Νικ Σέι, καθηγητής ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

«Όταν το ρεύμα φτάνει τόσο βόρεια τόσο νωρίς στην εποχή των τυφώνων – ειδικά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα ενεργή – μπορεί να προκαλέσει καταστροφές κατά μήκος της βόρειας ακτής του Κόλπου, από το Τέξας έως τη Φλόριντα». τόνισε ο καθηγητής.

NOAA: Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για έντονη περίοδο τυφώνων στον Ατλαντικό για το 2022
(NOAA/AOML OceanViewer)

Φέτος, μέχρι τα μέσα Μαΐου, η θερμοκρασία του νερού είχε ήδη φτάσει τους 25 βαθμούς Κελσίου σε βάθος 100 μέτρων και ο καθηγητής αναμένει ότι θα αυξηθεί.

«Μέσα σε μια καταιγίδα, το θερμό ωκεάνιο νερό μπορεί να δημιουργήσει πανύψηλα λοφία ανερχόμενου θερμού, υγρού αέρα, παρέχοντας καύσιμα υψηλής περιεκτικότητας σε οκτάνια για τους τυφώνες», εξήγησε.

«Καθώς αυξάνεται η υγρασία και η θερμότητα μέσα σε έναν τυφώνα, η πίεση πέφτει. Η διαφορά οριζόντιας πίεσης από το κέντρο της καταιγίδας προς την περιφέρειά της, προκαλεί στη συνέχεια την επιτάχυνση του ανέμου με αποτέλεσμα ο τυφώνας να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος», σημείωσε ο ερευνητής.

Επειδή το νερό του ρεύματος είναι βαθύτερο και θερμότερο, αλλά πιο αλμυρό από το νερό του Κόλπου, είναι σε θέση να συγκρατεί τη θερμότητα σε μεγάλα βάθη, τροφοδοτώντας τους τυφώνες με μια ισχυρή ένεση ενέργειας. Οι πιο ισχυροί και καταστροφικοί τυφώνες έχουν ιστορικά εμφανιστεί προς το τέλος της περιόδου, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

«Είναι σημαντικό για όλους να κατανοήσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν και να λάβουν προληπτικά μέτρα για να ετοιμαστούν τώρα», προειδοποίησε η Ντιάν Κρίσγουελ, διαχειρίστρια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ.

Πώς γίνονται αυτές οι προβλέψεις

Υπάρχουν διάφοροι κλιματικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την εποχή, όπως το φαινόμενο La Nina που χαρακτηρίζεται από θαλάσσιες θερμοκρασίες οι οποίες είναι πιο ψυχρές από τις συνηθισμένες στην Ισημερινή περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού. Σύμφωνα με τον ερευνητή, αυτό το φαινόμενο αναμένεται να μειώσει τις αλλαγές στην ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου και να βοηθήσει στην ξαφνική εκτόνωση μιας καταιγίδας αποδυναμώνοντας και αποσταθεροποιώντας την.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου των τυφώνων, οι εμπειρογνώμονες του NOAA θα εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να παρέχουν έγκαιρες και ακριβείς προβλέψεις και προειδοποιήσεις, στις οποίες μπορούν να βασίζονται οι κοινότητες που βρίσκονται στην πορεία των καταιγίδων για να παραμένουν ενημερωμένες», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο.

ΠΗΓΗ: Skynews, The Conversation

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος