Νικοτίνη στα χέρια των παιδιών: Παθητικοί καπνιστές από «τρίτο χέρι»

Είναι παιδιά του δημοτικού, και είναι συστηματικοί καπνιστές από «τρίτο χέρι»! Δεν είναι καπνιστές από δεύτερο χέρι, δηλαδή να εισπνέουν τον καπνό των άλλων∙ Είναι τα παιδιά που έρχονται  σε επαφή με τα απομεινάρια των χημικών ουσιών του τσιγάρου Ουσίες τσιγάρου ακόμη και στη σκόνη που μένει στις επιφάνειες των αντικειμένων.

Ακόμη και μικρά παιδιά που στο σπίτι τους δεν καπνίζει κανείς, έχουν ίχνη νικοτίνης στα χέρια τους. Η έκθεση στη νικοτίνη οφείλεται είτε σε επισκέπτες καπνιστές, είτε σε επαφή των παιδιών με αντικείμενα εκτός σπιτιού στα οποία έχει επικαθίσει η νικοτίνη. Αυτό είναι το συμπέρασμα  αμερικανικής επιστημονικής μελέτης, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο και του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι δημοσιευμένη στο American Medical Journal JAMA Network Open.

Αναλύθηκαν στοιχεία για 504 παιδιά έως 11 ετών και επειδή τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να πιάνουν τραπέζια, ρούχα, παιχνίδια και μετά να αγγίζουν το στόμα και το πρόσωπό τους, είναι πολύ ευάλωτα.

Ένα άλλο στοιχείο της έρευνας δείχνει ότι τα παιδιά από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα είχαν περισσότερα ορατά ίχνη νικοτίνης στα χέρια τους από εκείνα των οικογενειών με υψηλό εισόδημα.

Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη για την προστασία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και σε άλλους χώρους.

Πηγή: Gazeta Dita

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος