Nikon Small World 2021: Φωτογραφίζοντας τον μικρόκοσμο

Η Nikon παρουσίασε τους νικητές του 47ου διαγωνισμού Nikon Small World Photomicrography και μοιράστηκε για άλλη μια φορά μερικές από τις νικητήριες φωτογραφίες.

Ο διαγωνισμός προσκαλεί φωτογράφους και επιστήμονες να υποβάλουν φωτογραφίες όλων των πραγμάτων που είναι ορατά στο μικροσκόπιο. Το 2021, η επιτροπή του διαγωνισμού έλαβε περισσότερες από 1.900 συμμετοχές από 88 χώρες.

Ο διαγωνισμός της Nikon θεωρείται το κορυφαίο φόρουμ για την παρουσίαση της ομορφιάς και της πολυπλοκότητας της ζωής όπως φαίνεται μέσα από το φωτομικροσκόπιο. Ο διαγωνισμός φωτομικρογραφίας είναι ανοιχτός σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη μικροσκοπία και τη φωτογραφία. Ο διαγωνισμός βίντεο με τίτλο Small World In Motion περιλαμβάνει οποιαδήποτε ταινία ή ψηφιακή φωτογραφία time-lapse που έχει καταγραφεί με το μικροσκόπιο.

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον Τζέισον Κέρκ για την εντυπωσιακή του φωτογραφία με τα τριχώματα, τα στόματα και τα αγγεία ενός φύλλου βελανιδιάς. Όπως αναφέρει στο δελτίο τύπου ο διαγωνισμός, η νικήτρια φωτογραφία αποτελεί ένα αριστοτεχνικό παράδειγμα της δυναμικής σχέσης μεταξύ τεχνολογίας απεικόνισης και καλλιτεχνικής δημιουργικότητας. Χρησιμοποιώντας ένα προσαρμοσμένο σύστημα μικροσκοπίου που συνδυάζει το χρώμα που μεταδίδεται από το φως με το διάχυτο ανακλώμενο φως, ο Κέρκ τράβηξε περίπου 200 μεμονωμένες εικόνες του φύλλου και τις στοίβαξε για να δημιουργήσει μια εκπληκτική φωτογραφία.

«Ο φωτισμός ήταν περίπλοκος» δήλωσε ο Κερκ. «Οι στόχοι των μικροσκοπίων είναι μικροί και έχουν πολύ μικρό βάθος εστίασης. Δεν μπορούσα απλά να κολλήσω ένα τεράστιο φως δίπλα στο μικροσκόπιο και να κάνω τον φωτισμό κατευθυνόμενο. Θα ήταν σαν να προσπαθείς να φωτίσεις το κεφάλι μιας καρφίτσας με μια πηγή φωτός που έχει το μέγεθος του κεφαλιού σου. Είναι σχεδόν αδύνατο». Ο ερασιτέχνης φωτογράφος επεξεργάστηκε τη θερμοκρασία χρώματος και την απόχρωση, για να απεικονίσει καλύτερα τα διάφορα στοιχεία του φύλλου.

Ο Κερκ διευθύνει την κεντρική εγκατάσταση OiVM στο Baylor College of Medicine και περνάει τον ελεύθερο χρόνο του προσαρμόζοντας μικροσκόπια και φωτογραφίζοντας αντικείμενα που βρίσκονται στην αυλή του. «Έχω μάθει πολλά από την επιστημονική κοινότητα, έχοντας περάσει 20 και πλέον χρόνια σε αυτόν τον τομέα κάνοντας μικροσκοπία σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Έχω μάθει όμως πολλά και από τους ερασιτέχνες. Το Small World είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός των δύο ομάδων και δεν έχεις συχνά την ευκαιρία να το δεις αυτό».

Nikon Small World 2021: Φωτογραφίζοντας τον μικρόκοσμο
(Nikon Small World 2021/Paric)

«Το Small World της Nikon δημιουργήθηκε για να δείξει στον κόσμο πώς η τέχνη και η επιστήμη συναντιούνται κάτω από το μικροσκόπιο. Ο φετινός νικητής της πρώτης θέσης δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο παράδειγμα αυτού του συνδυασμού», δήλωσε ο Έρικ Φλεμ, Διευθυντής επικοινωνίας στη Nikon Instruments.

«Συνεχίζω να εκπλήσσομαι με το επίπεδο του ταλέντου που βλέπουμε κάθε χρόνο, και οι φετινοί νικητές δεν αποτελούν εξαίρεση. Καθώς η τεχνολογία απεικόνισης συνεχίζει να εξελίσσεται, ο 47ος ετήσιος διαγωνισμός μας έχει προσφέρει μερικές εκπληκτικές λήψεις επιστημονικής έρευνας και δημιουργικότητας από ένα πλήθος κλάδων».

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην Εσμεράλντα Πάρικ για την φωτογραφία της που απεικονίζει μια μικρορευστομηχανή, η οποία περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες νευρώνες δικτύωσης. Οι πρωτογενείς νευρώνες εξήχθησαν και καλλιεργήθηκαν, στη συνέχεια σπάρθηκαν και μεταγγίστηκαν με έναν ιό. Η συγκεκριμένη εικόνα δείχνει δύο πληθυσμούς που διαχωρίζονται αλλά γεφυρώνονται, με διαφορετικές ιικές επεξεργασίες.

Nikon Small World 2021: Φωτογραφίζοντας τον μικρόκοσμο
(Nikon Small World 2021/Reiser)

Το τρίτο βραβείο κέρδισε ο Φρανκ Ράιζερ για την εικόνα του με το πίσω πόδι, το νύχι και την αναπνευστική τραχεία μιας ψείρας χοίρου (Haematopinus suis).

Εκτός από τους τρεις πρώτους νικητές, η Nikon Small World ξεχώρισε και 100 φωτογραφίες από χιλιάδες συμμετοχές επιστημόνων και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος