Νευροχειρουργός σχεδιάζει την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού

Την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού , εντός του 2017, φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει ο Ιταλός νευροχειρουργός Σέρτζιο Καναβέρο, με την ελπίδα έτσι να δώσει κίνηση σε ένα παράλυτο σώμα, από το λαιμό και κάτω. Συγκεκριμένα, το υγείες κεφάλι θα «συνδεθεί» με ένα άλλο υγείες σώμα.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τους συναδέλφους του, ότι πλέον κατέχει την τεχνογνωσία για να κάνει κάτι ανάλογο και σε ανθρώπους, Ο Ιταλός επιστήμονας –οι προθέσεις του οποίου, αναφορικά με τη μεταμόσχευση ανθρώπινης κεφαλής έγιναν γνωστές το 2013- πραγματοποίησε τρεις νέες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, στις οποίες εξηγεί αναλυτικά τις σχετικές εργασίες του σε πειραματόζωα.

Να σημειωθεί πάντως, πως δεν είναι λίγες οι επιφυλακτικές φωνές των συναδέλφων του, οι οποίοι αμφιβάλλουν για το αν και κατά πόσο το εγχείρημα του Καναβέρο είναι εφικτό. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την προσκόλληση ενός κεφαλιού σε ένα σώμα, είναι η σωστή σύνδεση του νωτιαίου μυελού. ‘Άλλοι επιστήμονες δήλωσαν, σύμφωνα με το “New Scientist” και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ότι οι τρεις νέες δημοσιεύσεις από τα πειράματα του Καναβέρο έχουν ελλιπή στοιχεία και δεν αποδεικνύουν ότι όντως είναι σε θέση να προχωρήσει τη μέθοδό του σε ανθρώπους.

Στα πειράματά του, ο Καναβέρο συνεργάζεται με μια νοτιοκορεατική επιστημονική ομάδα υπό τον Σι-Γιουν Κιμ του Πανεπιστημίου Κονκούκ. Οι Νοτιοκορεάτες γιατροί, από τη μεριά τους ισχυρίζονται ότι υπάρχουν επαρκείς πλέον αποδείξεις, πως είναι εφικτή η επανασύνδεση του νωτιαίου μυελού με τη βοήθεια ενός χημικού διαλύματος (PEG), που βοηθά στην επανασύνδεση των χιλιάδων νευρώνων.

Συγκεκριμένα, το πρώτο από τα τρία πειράματα πραγματοποιήθηκε σε ένα σκύλο, του οποίου είχε αποκοπεί το 90% περίπου του νωτιαίου μυελού του, αλλά κατέστη δυνατό να επανασυγκολληθεί. Σε δύο μέρες το ζώο κουνούσε τα μπροστινά πόδια του, ενώ σε δύο εβδομάδες τα πίσω.

Στο δεύτερο πείραμα αποκόπηκαν οι νωτιαίοι μυελοί 16 ποντικιών. Στα μισά χορηγήθηκε το εν λόγω χημικό διάλυμα και πέντε από αυτά εμφάνισαν σημάδια επανάκτησης της κινητικότητάς τους, αλλά τρία πέθαναν. Στο τρίτο πείραμα -με τη βοήθεια επιστημόνων από τις ΗΠΑ- έγινε κάτι ανάλογο σε αρουραίους (το διάλυμα αυτή τη φορά είχε ενισχυθεί με νανο-λωρίδες γραφένιου) και ένα ζώο μπόρεσε να περπατήσει ξανά μετά από δύο εβδομάδες.

Ένα νοσοκομείο στο Βιετνάμ έχει ήδη εκδηλώσει προθυμία να φιλοξενήσει την μεταμόσχευση του κεφαλιού, που επιθυμεί να κάνει ο Ιταλός γιατρός μέσα στο 2017 . Στο μεταξύ όμως πρέπει να βρεθεί το σώμα ενός δωρητή, αφού για το κεφάλι, αρκετοί παράλυτοι έχουν προσφερθεί να το παραχωρήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος