Νέο βιοδιασπώμενο τζελ βοηθά στην αποκατάσταση της καρδιακής προσβολής

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με την υποστήριξη του British Heart Foundation (BHF), δημιούργησαν αυτή την ουσία που μπορεί να εγχυθεί απευθείας στην καρδιά ενώ χτυπάει.

Το τζελ λειτουργεί σαν μια “σκαλωσιά”  για τα ενέσιμα κύτταρα έτσι ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί νέος ιστός.

Στο παρελθόν, όταν τα κύτταρα εγχέονταν στην καρδιά για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας, μόνο το 1% από αυτά παρέμενε και επέζησε.

Το νέο τζελ είναι κατασκευασμένο από αμινοξέα που ονομάζονται πεπτίδια, που θεωρούνται «τούβλα» των πρωτεϊνών.

Η ουσία συμπεριφέρεται σαν υγρό όταν βρίσκεται υπό πίεση ενώ τα πεπτίδια αποσυναρμολογούνται – ιδανική συνθήκη για ένεση – μετά τα πεπτίδια επανασυναρμολογούνται και το τζελ  γίνεται στερεό. Αυτό συγκρατεί τα κύτταρα στη θέση τους καθώς εμβολιάζονται στην καρδιά.

Για να είναι επιτυχή τα αποτελέσματα, η καλή παροχή αίματος είναι ζωτικής σημασίας για τα κύτταρα που εγχέονται να αναπτυχθούν σε νέο ιστό.

Για να δείξουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να λειτουργήσει, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι το τζελ μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη φυσιολογικού καρδιακού μυϊκού ιστού.

Όταν πρόσθεσαν ανθρώπινα κύτταρα στο τζελ που είχε επαναπρογραμματιστεί ώστε να γίνουν κύτταρα καρδιακού μυός, μπόρεσαν να αναπτυχθούν σε ένα δοχείο για τρεις εβδομάδες και τα κύτταρα άρχισαν να χτυπούν αυθόρμητα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το τζελ σε υγιή ποντίκια. Έκαναν ένεση με ένα φθορίζον δείκτη με το τζελ στις καρδιές των τρωκτικών και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το τζελ παρέμεινε σε αυτά για δύο εβδομάδες.

Καρδιακά (υπερηχογραφήματα) και ηλεκτροκαρδιογραφήματα – τα οποία μετρούν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς – που πραγματοποιήθηκαν σε αυτά τα ποντίκια επιβεβαίωσαν την ασφάλεια του τζελ.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν το τζελ μετά την καρδιακή προσβολή των ποντικών για να δουν εάν αναπτύσσεται νέος μυϊκός ιστός.

Η μελέτη παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ.

Ο καθηγητής James Leiper, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο BHF, δήλωσε: “Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο όσον αφορά την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε καρδιακές προσβολές και σήμερα περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν από ποτέ. Όμως αυτό σημαίνει ότι  περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν με καρδιακή βλάβη και κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια».

“Αυτή η νέα ενέσιμη τεχνολογία αξιοποιεί τις φυσικές ιδιότητες των πεπτιδίων για να λύσει ένα από τα προβλήματα που εμποδίζει αυτόν τον τύπο θεραπείας για χρόνια. Εάν τα οφέλη επαναληφθούν σε περαιτέρω έρευνα και στη συνέχεια σε ασθενείς, αυτά τα τζελ θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικό συστατικό των θεραπειών. για να αποκατασταθούν οι βλάβες που προκαλούν τα εμφράγματα», είπε ο James Leiper .

“Αν και είναι ακόμα νωρίς, η δυνατότητα αυτής της νέας τεχνολογίας να βοηθήσει στην αποκατάσταση της καρδιακής βλάβης μετά από καρδιακή προσβολή, είναι τεράστια»

«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το τζελ θα είναι μια αποτελεσματική επιλογή για μελλοντικές θεραπείες με βάση τα κύτταρα που θα βοηθήσουν την κατεστραμμένη καρδιά να αναγεννηθεί», πρόσθεσε  Katharine Κινγκ η οποία ηγήθηκε της έρευνας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το τζελ θα είναι μια αποτελεσματική επιλογή για μελλοντικές θεραπείες με βάση τα κύτταρα που θα βοηθήσουν την κατεστραμμένη καρδιά να αναγεννηθεί», πρόσθεσε  Katharine Κινγκ η οποία ηγήθηκε της έρευνας.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος