Ένα νέο τηλεσκόπιο θα μπορούσε να ανιχνεύσει την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες σε μόλις 60 ώρες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η νέα τεχνολογία του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb της NASA, θα φέρει την επανάσταση στην εξερεύνηση του Διαστήματος.
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Καπρίς Φίλιπς, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι μπορεί να «βρούμε σημάδια ζωής σε έναν άλλο πλανήτη τα επόμενα 5 έως 10 χρόνια». Η Φίλιπς υπολογίζει ότι όταν μπει σε λειτουργία το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb τον Οκτώβριο, θα μπορέσει πιθανώς να ανιχνεύσει την ύπαρξη αμμωνίας γύρω από τους πλανήτες νάνους αερίων μετά από λίγες περιστροφές. Πρόκειται για μεγάλους πλανήτες που δεν αποτελούνται πρωτίστως από πετρώματα ή από κάποια άλλη στερεή ύλη και έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τη ζωή. Ωστόσο, επειδή κανένας από αυτούς τους πλανήτες δεν υπάρχει στο ηλιακό μας σύστημα, οι επιστήμονες δυσκολεύονται να προσδιορίσουν εάν η ατμόσφαιρα τους περιέχει αμμωνία και άλλα πιθανά σημάδια ζωής.
A million mile trip into space requires careful packing. 🧳
Engineers have successfully folded and packed #NASAWebb's sunshield — a heat protector the size of a tennis court. Read more about Webb's latest update at @northropgrumman: https://t.co/m0debfql4M pic.twitter.com/pzX3swlxqU
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) April 7, 2021
Η Φίλιπς και η ομάδα της μοντελοποίησαν τον τρόπο με τον οποίο τα όργανα του τηλεσκοπίου θα ανταποκρίνονταν σε διάφορα σύννεφα και ατμοσφαιρικές συνθήκες και στη συνέχεια έφτιαξαν μια λίστα με αυτά όπου το τηλεσκόπιο θα έπρεπε να αναζητήσει ζωή.
«Η ανθρωπότητα αναρωτιέται διαχρονικά για το τι είναι τελικά η ζωή, αν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν, αν υπάρχει ζωή αλλού και αν είναι παρόμοια με αυτή που εμείς γνωρίζουμε. Η μελέτη δείχνει ότι για πρώτη φορά έχουμε την επιστημονική γνώση και τις τεχνικές δυνατότητες ώστε να ξεκινήσουμε να αναζητούμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έχοντας ρεαλιστικές πιθανότητες να βρούμε τέτοιες απαντήσεις» αναφέρει η Φίλιπς.
Μετά από περίπου δέκα περιστροφές γύρω από τον Ήλιο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το τηλεσκόπιο James Webb θα καταφέρει να συλλέξει αρκετά δεδομένα που θα αποδεικνύουν εάν ένας πλανήτης νάνος αερίων φιλοξενεί εξωγήινη ζωή ή όχι.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb δεν θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, όπως το αντίστοιχο Hubble – αλλά θα περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, 1 εκατομμύριο μίλια μακριά από τη Γη.
Fully deployed, the telescope’s sunshield measures almost 70 ft by 47 ft (21 m by 14 m). When stowed inside the rocket for launch, the folded sunshield will be packaged in a very confined area to fit the 18-ft (5.4-m) diameter rocket fairing. 🚀 pic.twitter.com/8qNUNaavvq
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) April 7, 2021
«Αυτό που είναι ιδιαίτερο σε αυτήν την τροχιά είναι ότι επιτρέπει στο τηλεσκόπιο να παραμείνει ευθυγραμμισμένο με τη Γη καθώς κινείται γύρω από τον Ήλιο», αναφέρει η NASA. «Έτσι προστατεύεται από το φως και τη θερμότητα του Ήλιου και της Γης».
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν διαδικτυακά στο συνέδριο του Απριλίου της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας.
ΠΗΓΗ: Daily Mail
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος