Νέο τεστ προσδιορίζει την ομάδα αίματος άμεσα

Τεστ που μπορεί να προσδιορίσει σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα την ομάδα αίματος δημιούργησαν κινέζοι επιστήμονες. Γίνεται πάνω σε χαρτί με «τσιπάκι», το οποίο -χωρίς τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού- μπορεί να προσδιορίσει την ομάδα αίματος ενός ανθρώπου σε λιγότερα από 30 δευτερόλεπτα.

Πέρα από την ταχύτητα του, το τεστ εντυπωσιάζει και για την ακρίβειά του καθώς στις 3.550 δοκιμές που γίνανε η εγκυρότητα του άγγιξε το 99.9%, με εξαίρεση τις σπάνιες ομάδες αίματος όπου εκεί έκανε πάνω από δύο λεπτά για να το βρει.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά τεστ που το αίμα πρέπει να αναλυθεί εργαστηριακά (διαδικασία που χρειάζεται από 10 έως και 20 λεπτά), το νέο τεστ μπορεί να γίνει επιτόπου και χωρίς ιατρική εξειδίκευση.

Αρκεί μια σταγόνα αίματος να τοποθετηθεί πάνω στο χαρτί και τα αποτελέσματα προκύπτουν άμεσα από τις χρωματικές αλλαγές πάνω στη μεμβράνη του χαρτιού που περιέχει αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία αναγνωρίζουν τους χαρακτηριστικούς βιοδείκτες (αντιγόνα) κάθε διαφορετικού τύπου αίματος, που βρίσκονται στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χονγκ Ζανγκ του Τρίτου Στρατιωτικού Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, εκτιμούν ότι το νέο τεστ θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στο εμπόριο σε ένα έως δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Αναστάσιος Βλάχος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος