Νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Ανταρκτική κατέγραψαν οι επιστήμονες κάνοντας λόγο για τον πιο θερμό Ιανουάριο στα μετεωρολογικά χρονικά με το θερμόμετρο να δείχνει άνω των 20,75 βαθμών Κελσίου.
Το ρεκόρ αυτό καταγράφηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο νησί Σέιμουρ, γνωστό και με το όνομα Μαραμπιο, όπου βρίσκεται μια επιστημονική βάση της Αργεντινής. Είναι ένα από τα νησιά που βρίσκεται στα ανοικτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής.
It’s t-shirt weather again in Antarctica w/unprecedented heat on Seymour Island. #ClimateEmergency
Don’t worry so much about geography accuracy (-64°S) here — it’s pretty much the South Pole. ?️ pic.twitter.com/xZ5koSqQUn
— Ryan Maue (@RyanMaue) February 13, 2020
Οι επιστήμονες, που συλλέγουν τα δεδομένα από σταθμούς παρακολούθησης κάθε τρεις ημέρες, περιέγραψαν το νέο ρεκόρ ως “απίστευτο και μη φυσιολογικό”.
“Βλέπουμε την τάση αύξησης της θερμοκρασίας σε πολλές από τις περιοχές που παρακολουθούμε, αλλά δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο”, δήλωσε ο Carlos Schaefer, ο οποίος εργάζεται στο Terrantar, ένα κυβερνητικό πρόγραμμα της Βραζιλίας που παρακολουθεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο μόνιμα παγωμένο έδαφος (permafrost) σε 23 τοποθεσίες στην Ανταρκτική.
Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκε θερμοκρασία 18,3 βαθμών Κελσίου στην επιστημονική βάση Εσπεράνσα.
Τα επίπεδα ρεκόρ θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, αλλά συμβαδίζουν με μια ευρύτερη τάση στη χερσόνησο και τα κοντινά νησιά, στα οποία έχει καταγραφεί άνοδος της θερμοκρασίας κατά τις 3 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον πλανήτη.
Τον Ιανουάριο κατά την αμερικανική υπηρεσία NOAA η παγοκάλυψη ήταν 190.000 τετραγωνικά μίλια μικρότερη από το μέσο όρο.
#Antarctic #SeaIce coverage in January was 190,000 square miles below #avg — tying January 2011 as 10th smallest #January coverage on record: @NOAANCEIclimate https://t.co/Y88Yf1yBud #StateOfClimate pic.twitter.com/m6XdwcjV75
— NOAA (@NOAA) February 13, 2020
Η μαζική τήξη των πάγων της Ανταρκτικής είχε οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά τρία μέτρα πριν 120.000 χρόνια.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος και την αμερικανική υπηρεσία NOAA, ο Ιανουάριος του 2020 ήταν πιο ζεστός που έχει καταγραφεί στον πλανήτη, με θερμοκρασία λίγο υψηλότερη από αυτή του Ιανουαρίου του 2016.
Of the 1,681 months of the climate record, only March 2016, February 2016 and December 2015 each had a greater temperature departure from avg than #January 2020: @NOAANCEIclimate https://t.co/Y88Yf1yBud #StateOfClimate pic.twitter.com/B0Qry73kET
— NOAA (@NOAA) February 13, 2020
H ΝΟΑΑ έδωσε μάλιστα χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της: η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης ήταν αυξημένη κατά 1,14 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του 20ου αιώνα και η πιο αυξημένη από το 1880 οπότε διατηρούνται αρχεία.
SEE: Map of #January 2020 Global Significant #Climate Events from @NOAANCEIclimate at https://t.co/Y88Yf1yBud #StateOfClimate pic.twitter.com/Mmi7f6rvdS
— NOAA (@NOAA) February 13, 2020
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος