Ένα νέο, καινοτόμο μοριακό τεστ για την έγκαιρη ανίχνευση αλλοιώσεων που σχετίζονται με τον ιό HPV αναπτύσσουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία, καθώς συνδυάζει τη μοριακή διάγνωση με τη δυνατότητα αυτολήψης δείγματος από την ίδια τη γυναίκα.
Το νέο τεστ σχεδιάστηκε για να λειτουργεί συμπληρωματικά τόσο στο Pap Test όσο και στον μοριακό έλεγχο για τον HPV, προσφέροντας ένα επιπλέον εργαλείο αξιολόγησης του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου. Στόχος των ερευνητών είναι να εντοπίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια οι γυναίκες που παρουσιάζουν προκαρκινικές αλλοιώσεις και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης της νόσου.
Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Βιολογίας, Γενετικής και Νανοϊατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και υπεύθυνη του προγράμματος SHINE, Μαρία Γαζούλη, το νέο μοριακό τεστ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαλογή των γυναικών που εμφανίζουν προκαρκινικές βλάβες. «Με αυτό το τεστ μπορούμε να αναδείξουμε τις γυναίκες που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο», σημειώνει.
Η σημαντικότερη καινοτομία του νέου εργαλείου είναι η δυνατότητα αυτολήψης του δείγματος. Η γυναίκα μπορεί, ακολουθώντας απλές οδηγίες, να συλλέξει μόνη της το απαραίτητο δείγμα και να το αποστείλει στο εργαστήριο για ανάλυση. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Μαιευτικής – Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρο Καλαμπόκα, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και μπορεί να εξασφαλίσει δείγματα υψηλής ποιότητας, τα οποία αξιοποιούνται στη συνέχεια από τους ειδικούς επιστήμονες.
Μέχρι σήμερα, το τεστ έχει αξιολογηθεί πιλοτικά σε 60 γυναίκες, ενώ η μεθοδολογία του έχει δοκιμαστεί και σε άλλα εργαστήρια, επιβεβαιώνοντας την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά της. Όπως αναφέρει η κ. Γαζούλη, η επιστημονική ομάδα κατάφερε να επικυρώσει τη μέθοδο, ανοίγοντας τον δρόμο για ευρύτερη εφαρμογή της στο μέλλον.
Το μοριακό τεστ δεν περιορίζεται μόνο στην ανίχνευση του HPV, αλλά αναζητά και πρώιμες βιολογικές αλλοιώσεις που προκαλούνται τόσο από τον ιό όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, το χρόνιο στρες και ακόμη και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προκαλέσουν επιγενετικές μεταβολές, γνωστές ως μεθυλιώσεις, οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του γονιδιώματος και ενδέχεται να συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου.
Παράλληλα, η διαδικασία της αυτολήψης αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση στον προληπτικό έλεγχο για γυναίκες που κατοικούν σε ακριτικές, απομακρυσμένες ή νησιωτικές περιοχές, όπου η πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας είναι συχνά περιορισμένη.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τεχνογνωσία που αναπτύσσεται μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούσε στο μέλλον να αξιοποιηθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την έγκαιρη διάγνωση και την εξατομικευμένη πρόληψη. Πρόκειται για μια ελληνική επιστημονική καινοτομία με διεθνές ενδιαφέρον, που ενισχύει τις προσπάθειες για αποτελεσματικότερη προστασία της γυναικείας υγείας.
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος