Νέο είδος νάνου βόα ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο

Array

Βόας νάνος, μήκους μόλις ενός μέτρου, ανακαλύφθηκε στον Αμαζόνιο στον  Ισημερινό. Αφού ανέλυσαν τις εικόνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για νέο είδος.

Ο Alex Bentley, ο συντονιστής ενός ερευνητικού σταθμού στους πρόποδες των Άνδεων, συνάντησε ένα μικρό φίδι κουλουριασμένο σε ένα δέντρο. Έστειλε μια φωτογραφία του φιδιού σε άλλους ερευνητές.

«Μας εξέπληξε αμέσως, γιατί δεν έπρεπε να είναι εκεί», είπε ο ερευνητής Entiauspe-Neto.

Άλλα φίδια νάνοι βόα έχουν εντοπιστεί σε διάφορα μέρη της Νότιας Αμερικής και των Δυτικών Ινδιών, αλλά κανένα δεν έχει βρεθεί στην περιοχή του Ισημερινού όπου βρίσκεται ο Bentley. Το πιο παρόμοιο φίδι στον Ισημερινό ζει δυτικά των Άνδεων και, σύμφωνα με τον Entiauspe-Neto, φαίνεται «ριζικά διαφορετικό» από το δείγμα της φωτογραφίας του Bentley.

Αν και το φίδι δεν ταίριαζε με κανένα γνωστό είδος πυγμαίου βόα, είχε πολλά κοινά με ένα δείγμα στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών του Ισημερινού που συλλέχτηκε πριν από αρκετά χρόνια.

Συγκρίνοντας τόσο τα φυσικά χαρακτηριστικά όσο και τις γενετικές αλληλουχίες των μυστηριωδών φιδιών με γνωστά είδη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν βρει ένα ζώο νέο στην επιστήμη. Το ονόμασαν Tropidophis cacuangoae προς τιμήν της Dolores Cacuango, μιας αυτόχθονης ακτιβίστριας που υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γυναικών και ίδρυσε τα πρώτα δίγλωσσα σχολεία στον Εκουαδόρ, με μαθήματα στα ισπανικά και την ιθαγενή γλώσσα Κέτσουα.

Όπως και οι άλλοι  νάνοι βόες, το T. cacuangoae έχει μακρινή συγγένεια με τον βόα συσφιγκτήρα.

Πηγή: CNN

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος