Οι Νεάντερταλ πιθανόν ασκούσαν ένα είδος «προϊστορικής οδοντιατρικής»

Ένα είδος «προϊστορικής οδοντιατρικής» ασκούσαν οι πρόγονοι μας, οι Νεάντερταλ, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε από Αμερικάνους και Κροάτες επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, ερευνητές εντόπισαν μια σειρά από πολλαπλές εγκοπές, καθώς και ενδείξεις επεμβάσεων με κάποιο μυτερό αντικείμενο πάνω στα δόντια ενός Νεάντερταλ, ο οποίος ζούσε στην Κροατία πριν από 130.000 χρόνια.

Τα δόντια του προγόνου μας είχαν βρεθεί στην περιοχή Κράπινα της Κροατίας στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά μόλις τώρα οι επιστήμονες τα εξέτασαν με σύγχρονες μεθόδους.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής ανθρωπολογίας Ντέηβιντ Φράγιερ, από το Πανεπιστημίου του Κάνσας.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ίδιος ο Νεάντερταλ ή κάποιος άλλος έσπρωχνε κάτι σαν οδοντογλυφίδα μέσα στο στόμα του, πιθανώς ένα μικρό οστό ή κλαράκι, για να θεραπεύσει κάποιο πρόβλημα ή πόνο στα δόντια του. Η εξέταση αποκάλυψε ότι ένας γομφίος (τραπεζίτης) και ένας προγόμφιος είχαν μετακινηθεί από τις φυσιολογικές θέσεις τους και, παράλληλα, φαίνονταν κάποιες εγκοπές που είχαν σκόπιμα γίνει ανάμεσα στα δόντια.

Από παλαιότερες ενδείξεις, οι επιστήμονες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, ήδη πριν από 1,8 εκατομμύρια χρόνια, ο «επιδέξιος» πρόγονος του ανθρώπου (Homo habilis) χρησιμοποιούσε οδοντογλυφίδες στο στόμα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ