Νέα Ζηλανδία: Νέος δορυφόρος θα παρακολουθεί τις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε την αποστολή ενός νέου δορυφόρου που θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη και θα παρακολουθεί τις εκπομπές μεθανίου που παράγονται από το πεπτικό σύστημα των αγελάδων.

Οι πεπτικές διαδικασίες των 6,3 εκατομμυρίων αγελάδων είναι από τα πιο κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα της Νέας Ζηλανδίας. Η γεωργία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αερίων του θερμοκηπίου της χώρας που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική καταστροφή.

Πέρυσι, οι εκπομπές μεθανίου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω της γεωργίας και της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Το μεθάνιο αντιπροσωπεύει το 43% των συνολικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Νέας Ζηλανδίας, και πάνω από το 80% παράγεται από τη γεωργία, κυρίως μέσω των πεπτικών διεργασιών των μεγάλων μηρυκαστικών ζώων.

Σύντομα, ο δορυφόρος MethaneSAT θα παρακολουθεί τις εκπομπές μεθανίου με πρωτοφανή ακρίβεια, δήλωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Μια επιστημονική ομάδα με έδρα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ θα ηγηθεί της έρευνας για τις εκπομπές μεθανίου που εκπέμπονται από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα παρακολουθεί τις διαρροές σε μεγάλους αγωγούς. Η επιστημονική ομάδα της Νέας Ζηλανδίας θα επικεντρωθεί περισσότερο στις γεωργικές εκπομπές.

Η ερευνήτρια Σάρα Μίκαλοφ-Φλέτσερ, η οποία θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, δήλωσε ότι ο δορυφόρος θα χρησιμοποιήσει τη Νέα Ζηλανδία ως δοκιμαστικό έδαφος για τον έλεγχο της ακρίβειας της ανίχνευσης μεθανίου, συγκρίνοντας τις μετρήσεις του δορυφόρου με αυτές της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας.

Επειδή πολλές χώρες δεν τηρούν ακριβή ή περιεκτικά αρχεία σχετικά με τις γεωργικές εκπομπές, η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες και τους πολιτικούς να διαπιστώσουν πόσο μεθάνιο παράγει πραγματικά η κτηνοτροφία.

Το έργο «θα ενισχύσει τη φήμη της Νέας Ζηλανδίας για μελλοντικές διαστημικές αποστολές και θα παρέχει ζωτικά δεδομένα για να υποστηρίξει τη δική μας πολιτική για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Μέγκαν Γουντς, υπουργός έρευνας, επιστήμης και καινοτομίας της χώρας.

Η τοπική διαστημική εταιρεία Rocket Lab κέρδισε το κυβερνητικό συμβόλαιο για τη δημιουργία και τη λειτουργία του MethaneSAT, ωστόσο μετά από περίπου ένα χρόνο, τον έλεγχο του δορυφόρου θα αναλάβει το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ.

ΠΗΓΗ: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος